Långrandigt lagstiftande
"Tingsrätt är allmän underrätt" står med föredömlig klarhet stadgat i Rättegångsbalken 1 kap. 1 §. Så har det ju varit alltsedan 70-talets början. De avskaffade rådhusrätterna är i dag endast ett avlägset minne. Varför skriver nu upphovsmännen till exempelvis den spritt nya — och viktiga! — lagen om ändring i lagsökningslagen (SFS 1982:297) i dess bärande 2 §: "Lagsökning skall göras skriftligen hos allmän underrätt" i stället för den kortare och bättre vägledande formuleringen: "Lagsökning skall göras skriftligen hos tingsrätt"? Lagstiftarna har genom sitt skrivsätt åvägabragt en beskrivning, som omfattar 15 nedslag och ett mellanslag i stället för en om allenast 9 nedslag. Detta är förvisso så mycket mindre någon vinning som gemene man — åtminstonevid de privata (och antagligen statistiskt föga säkra) rundfrågor jag gjort — visat sig ha vacklande kännedom om vad en allmän underrätt är för något, medan de flesta har hjälplig uppfattning om tingsrätten som konkret ochrentav till en bekant byggnad lokaliserad samhällelig företeelse, nästan i klass med försäkringskassan.
Lagen bör vara kort och framför allt i görligaste mån lättbegriplig. "Alla lagar skola vara sådana att de tjäna till det menigas bästa" (Olaus Petris domarregel 7). Men det gör de inte ifall de skrivs så att folk far svårt att förstå dem.
Jag tror mig minnas att det var Mme de Monthespan, som ursäktade sig ungefär med den klassisk vordna formuleringen: Må Ni visa överseende men jag har så mycket att bestyra att jag inte hinner annat än att skriva ett långt brev. Med våra dagars exorbitanta lagstiftningstakt, varöver jag tidigare kverulerat i SvJT (1978 s. 153), må det vara förklarligt att lagarna blir långrandiga och snåriga. Men knappast förlåtligt.
Ju nyare desto klenare förefaller mig ett rättvisande omdöme om de yttersta tidernas lagstiftning. Sålunda visar ovan citerade lag även annorstädes betänklig verbal kippskoddhet. Se exempelvis dess 34 §: "Talan mot rättens beslut varigenom en ansökan har avvisats — skall (min kursivering) föras