Medför dom till psykiatrisk vård kortare frihetsberövande än fängelsestraff?
Inledning
Det görs ofta gällande att de som döms till sluten psykiatrisk vård som regel får ett kortare straff än de som döms till fängelse. Inte bara i tidningarnas sensationsartiklar utan numera också i statens officiella utredningar läser man att: ”påföljden (sluten psykiatrisk vård) ofta står i dålig proportion till det begångna brottet”1, eller att ”Även om det är fråga om vård måste påföljden stå i en något så när rimlig proportion till brottet för att den inte skall uppfattas som orättvis”.2 I regeringens proposition beträffande psykiatrisk tvångsvård, m. m. (1990/91:58) föreslås vissa förändringar i syfte att minska antalet brottslingar som döms till psykiatrisk vård. Därigenom vill man undvika att ”skillnaden mellan längden på vårdtider och längden på motsvarande fängelsestraff kan bli anmärkningsvärt stor”.3 Genom att ändra terminologin, från ”sinnessjukdom, sinnesslöhet eller jämställd med sinnessjukdom” till ”allvarlig psykisk störning”, menar man att ”en del av de fall som åtminstone tidigare i rättstillämpningen har kommit att omfattas av jämställdhetsbegreppet inte kommer att falla in under det nya uttrycket allvarlig psykisk störning”.4 Utgångspunkten i propositionen är, att dom till psykiatrisk vård medför kortare frihetsberövande än fängelsestraff. I denna artikel redogör jag för en undersökning som jag genomfört för att försöka få svar på frågan huruvida denna utgångspunkt är riktig.
Undersökningens uppläggning
Undersökningen omfattar de lagöverträdare som i rättspsykiatrisk undersökning i Stockholm åren 1977–1980 bedömdes vara ”jämställda med sinnessjuka”, och ådömdes sluten psykiatrisk vård (188 st. efter bortfall), respektive dem som under samma år och i samma upptagningsområde efter rättspsykiatrisk undersökning inte bedömdes som ”jämställda” och dömdes till fängelse (132 st. efter bortfall). Denna undersökningsgrupp har jag tidigare beskrivit i detalj.5 Patienterna har uppdelats i två grupper: De som placerats på hemortssjukhus, och de som placerats på specialenhet för ”särskilt vårdkrävande”. Jag har rekvirerat rättspsykiatriska utlåtanden, sjukjournaler och utdrag ur rikspolisregistret för samtliga personer i undersökningsgruppen. De patienter som någon gång flyttats mellan olika typer av sjukhus under vårdtiden har inte medtagits. Frihetsberövandets längd har räknats från häktningen till datum för första försöksutskrivning från psykiatriskt sjukhus, respektive villkorlig frigivning från fängelse. De personer
1 SOU 1984:64. Psykiatrin, tvånget och rättssäkerheten. Betänkande av socialberedningen, s. 28. 2 Ibid. s. 29. 3 Prop. 1990/91:85, s. 461. 4 Ibid. s. 453. 5 Belfrage H. Psykiskt störda brottslingar. En studie av begreppet ”jämställd med sinnessjukdom” — dess historiska bakgrund och praktiska tillämpning. Linköping, 1989.