Om immaterialrättslig konsumtion i ett integrerat Europa
Av jur. kand. ERIC ERICSSON
I förhandlingarna mellan EFTA-länderna, däribland Sverige, och Europeiska gemenskaperna om ett närmare samarbete i ett europeiskt ekonomiskt samarbetsområde, EES, berörs en lång rad rättsliga frågor av intresse för affärslivet. På immaterialrättens område har frågan om s. k. konsumtion av ensamrätter kommit i förgrunden med anledning av de skillnader i konsumtionsprinciperna som råder, dels mellan olika västeuropeiska länder, dels mellan olika immateriella rättigheter. I den här artikeln skall några kommentarer ges till det gällande rättsläget i EG och i Sverige och de lösningar som valts i EES-avtalet.
I skrivande stund (januari 1992) är det ännu oklart om EES-avtalet verkligen blir av och när det i så fall kommer att träda i kraft, eftersom svårigheterna att finna en tvistlösningsmekanism som kan accepteras av alla parter fortfarande inte övervunnits. Som utgångspunkt för denna artikel gäller dock den officiella svenska ståndpunkten att EES-avtalet kommer att träda i kraft den 1 januari 1993. Om så inte skulle bli fallet, är ändå uppgifterna i artikeln relevanta för det förhållande som inträder vid ett senare EES-avtal eller ett svenskt EG-medlemskap om några år.
1. Konsumtionsbegreppet
Begreppet immaterialrättslig konsumtion är inom EG relevant för att lösa den konflikt som uppstår mellan å ena sidan principen om de fria varurörelserna inom gemenskapen och å andra sidan skyddet för industriell och kommersiell äganderätt.
Principen om de fria varurörelserna är en av grundvalarna för den gemensamma marknaden. Artikel 30 i Romfördraget (RF) stadgar följande:
Kvantitativa importrestriktioner ävensom åtgärder med motsvarande verkan äro förbjudna såvida icke annat nedan stadgas.1
De undantagsmöjligheter som åsyftas i artikel 30 återfinns i artikel 36 RF. Artikeln lyder:
1 Romfördraget citeras ur SOU 1963:12.