Psykologisk expertis i rättssalarna — får vi bättre domstolsbeslut?
Av docent Sven-Åke Christianson
Under senare år har psykologer uppträtt som expertvittnen vid flera rättegångar i Sverige, t. ex. vid rättegången mot Christer Pettersson i samband med Palme-mordet, vid den s. k. styckmordsrättegången, samt vid en rad incestmål. I dessa mål har åklagarsidan respektive försvarssidan åberopat olika expertvittnen. Man har då kunnat iaktta en stor oenighet i dessa expertvittnens utsagor så att försvarets expert hävdat en psykologisk ståndpunkt (t. ex. att vi blir sämre iakttagare under hot) medan åklagarsidans vittne hävdat en motsatt psykologisk åsikt (t. ex. att vittnen mycket väl kan uppfatta viktiga detaljer vid hotfulla situationer). Denna oenighet mellan experters vittnesmål har uppmärksammats av svensk massmedia och den fråga man ställt sig är om vårt rättsväsende gagnas av vittnespsykologer, dvs. om vi får bättre domstolsbeslut med hjälp av psykologisk sakinformation? En kvällstidning uttryckte sin synpunkt i samband med Palme-målet, rubriken löd: ”Låt oss glömma minnesmästarna”.
Kritiken mot vittnespsykologin i rättssammanhang är förståelig och det är därför viktigt att skingra den förvirring som för närvarande råder beträffande begreppet ”vittnespsykologi” och psykologins roll i rättsväsendet. I denna artikel sammanfattas den psykologiska kunskap som kan vara behjälplig i rättsliga sammanhang.1 Jag diskuterar även olika forskningsmetodologiska frågeställningar och etiska dilemman som bör beaktas när psykologer uppträder som expertvittnen vid rättegångar.
Som utgångspunkt för denna diskussion har jag valt mordet på Olof Palme och den efterföljande rättegången mot Christer Pettersson som utpekades av Lisbet Palme som den man som sköt ned hennes make. Två psykologer anlitades som expertvittnen för att
1 Den forskning som jag hänvisar till i denna artikel avser huvudsakligen anglosaxiska förhållanden, dvs. en jurys, bestående av enbart lekmän, bedömningar av vittnesmål och psykologexperters uttalanden. Forskningsresultaten är, enligt min mening, applicerbara också på svenska förhållanden även om nämndemännen i det svenska systemet alltid fattar beslut i skuldfrågor och gör bedömningar av vittnesmål och expertutlåtanden vid överläggningar som sker under ledning av en juristdomare, vilken på ett annat sätt än en lekmannadomare har vana att bedöma vittnesmål och betydelsen av olika expertutlåtanden. Juristdomaren är dock också lekman vad gäller t. ex. minnespsykologi.