Litteratur
ANDERS KYLHAMMAR, The EEC Directive on Product Liability: Its Implementation in Sweden, Juristförlaget, Stockholm 1994.
Produktansvarslagen (1992:18) utgör en viktig del av svensk skadeståndsrätt.1 Den bygger på ett EG-direktiv (85/374/EEC). Anders Kylhammar har kommit ut med en bok, ”The EEC Directive on Product Liability: Its Implementation in Sweden”, i vilken han beskriver hur EG-direktivet omvandlats till svensk rätt genom s. k. transformering. Framställningen är kortfattad. Boken omfattar 58 sidor exklusive innehållsförteckning, register, litteraturförteckning och författningstexter. Av dessa 58 sidor är det mindre än hälften som behandlar frågan om hur EG-direktivet implementerats i Sverige.2 Framställningen är beskrivande. Någon nämnvärd analys förekommer inte. Boken får därför uppfattas som en lättläst och elementär — men i allt väsentligt riktig — framställning beträffande frågan om produktansvarsdirektivets implementering i Sverige.
Boken är skriven på bra engelska. Den använda terminologin förefaller godtagbar.
Man kan fråga sig till vem boken vänder sig? Något förord — eller annan text — som klargör den saken finns inte. Man förblir därför ovetande om författarens avsedda målgrupp. Enligt min mening är boken av föga intresse för en svensk läsekrets. Eftersom boken är skriven på engelska har författaren sannolikt haft en utländsk läsekrets i tankarna. Boken torde — trots sin elementära och beskrivande form — enligt min mening kunna vara av ett visst värde för den troligen ganska begränsade krets av utlänningar som kan vara intresserade av att få en kortfattad och föga analyserande beskrivning av hur Sverige implementerat EG-direktivet. I bokens kap. III kan utländska intresserade också få en kort översiktlig information om svensk produktansvarsrätt i allmänhet.3 Beträffande bokens innehåll vill jag — utöver ett konstaterande att den tycks återge de ifrågavarande reglerna på ett i huvudsak korrekt sätt — bara göra två kommentarer. På s. 27 anför Kylhammar att den allmänna attityden i Sverige till frågan om förarbeten till lagstiftning synes vara att man bör avstå från ”detailed preparatory works and let the national courts interpret and apply the provisions in question”. Jag ställer mig något tveksam till Kylhammars
1 En utmärkt kommentar till lagen är Blomstrand, S., Broqvist, P.-A., och Lundström, R.-M., Produktansvarslagen. En kommentar till den svenska lagen i ett EG-perspektiv, Stockholm 1993. 2 Resten är bakgrundsbeskrivning eller redovisning av allmänna EG-direktivsrelaterade frågor. 3 Kapitlets avsnitt A (i) innehåller dock en del oklarheter genom den kortfattade framställningen; den utländske läsaren torde ha svårt att få klart för sig vad som är gällande svensk rätt på området. Att årtalet på gamla köplagen är felaktigt angivet är sannolikt ett tryckfel.