Litteratur
MATS MELIN och GÖRAN SCHÄDER, EU:s konstitution — Maktfördelningen mellan den europeiska unionen, medlemsstaterna och medborgarna, Publica/Fritzes, 1994, 167 s.
Det skall med en gång sägas att det här är en mycket bra bok. Som titeln anger är det inte fråga om en övergripande framställning om EG och gemenskapsrätten i hela dess vidd utan boken begränsar sig till att ta upp de rättsliga grundprinciper som styr samarbetet inom den europeiska unionen. Dessa principer redovisas med utgångspunkt i de grundläggande fördragen och de preciseringar som har gjorts i domstolspraxis. Efter en inledning, med en kort översikt av gemenskapens uppbyggnad efter Maastricht, tas i det första kapitlet upp frågan om maktfördelningen mellan unionen och medlemsstaterna. Här behandlas olika aspekter på det för gemenskapens natur avgörande förhållandet att makt har överlåtits från medlemsstaterna till gemenskapen och vilka konsekvenser detta har för relationerna dem emellan. Bland de särskilda frågor som berörs märks — för att nämna några — de ofta uppmärksammade och diskuterade principerna om direkt tillämplighet och direkt effekt samt EG-rättens företräde framför nationell rätt. Också subsidiaritetsprincipen behandlas och i ett avslutande avsnitt ställs — och besvaras — frågan om överlåten makt kan återtas. Det följande kapitlet handlar om gemenskapens institutioner och innehåller med utgångspunkt i maktfördelningsperspektivet en redogörelse för rådet, kommissionen och parlamentet. Också EG-domstolens roll i detta sammanhang tas upp liksom vissa aspekter på den politiska beslutsprocessen. I samband härmed berörs bl. a. den hos oss uppmärksammade frågan om allmänhetens möjligheter till insyn. Det tredje kapitlet ägnas åt unionens makt och den enskildes rätt. Här redogörs för de allmänna rättsprinciper som gäller inom EG-rätten (t. ex. legalitetsprincipen, proportionalitetsprincipen och rätten till domstolsprövning) och för vilken ställning skyddet för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna har inom gemenskapen.
I det fjärde kapitlet behandlas kontrollmakten inom gemenskapen, dvs. EG-domstolens uppgifter att kontrollera såväl institutionerna som medlemsstaterna, liksom EG-parlamentets roll som kontrollorgan. Det femte kapitlet innehåller en redogörelse för EG:s traktatmakt. Boken avslutas med ett kapitel i vilket först redogörs för den kraftmätning som kan sägas ständigt pågå mellan gemenskapen och medlemstaterna om hur makten skall vara fördelad, och kapitlet innehåller också ett avsnitt om debatten i Sverige angående den bestämmelse i regeringsformen genom vilken det gjordes möjligt att överlåta maktbefogenheter till gemenskapen.