Litteratur
Rätten i förvandling, med underrubriken ”Jurister mellan stat och marknad” (red. Margareta Bertilsson, Nerenius & Santerus förlag, hft, 252 s. ISBN 91-88384-32-2)
Rätten i förvandling är en antologi där de flesta bidragen behandlar juristerna och deras roll och uppgifter snarare än rättens. I så måtto är bokens titel knappast helt rättvisande. Det är först de två sista bidragen som är helt ägnade rätten som samhälleligt fenomen.
Det inledande kapitlet är närmast av rättsociologiskt innehåll. Författaren, Margareta Bertilsson, är professor i sociologi i Köpenhamn. Avsnittet handlar om den process som i litteraturen kallats ”förrättsligande” och om den samhälleliga marginalisering som denna process, paradoxalt som det må förefalla, ansetts medföra för juristskråets del. Härpå följer uppsatser om juristen-ämbetsmannen (av högskolelektorn fil. dr Stefan Andersson, Östersund), juristen-domaren (av Lotti Ryberg, jur. lic. och doktorand i rättssociologi i Stockholm) jurister som fria yrkesutövare och rekryteringen till juristkåren (båda kapitlen av dr Stefan Andersson) samt juristerna i välfärdsstaten (M. Bertilsson och Mikael Carleheden, doktorand i rättssociologi i Lund). De båda avslutande texterna bär underrubrikerna ”Rättens gränser — om rättstillämpning i kommunal social förvaltning” (lektorn jur. dr Karsten Åström, Stockholm) och ”Rätten i förvandling” (professor Håkan Hydén, Lund och doktoranden i rättssociologi Eva Anderberg från Lund).
Samtliga uppsatser innehåller såväl i och för sig nyttig information som reflexioner över frågor av ett slag som det finns all anledning för jurister att överväga, i varje fall för jurister med ambitionen att öka sitt medvetande om den egna yrkesverksamhetens särart och dess förhållande till samhällsutvecklingen i stort och utvecklingen på näraliggande områden. Det kan inte råda något tvivel om att antologins författare ser juristen i vad jag på annat ställe kallat ”utanförperspektivet”. Ibland tycker man sig hos en och annan bland dem finna en viss skepsis mot den juridiska professionens utövare. Är det medvetet eller omedvetet som lektor Karsten Åström skriver så (s. 213; mina kursiveringar): ”Det kommer alltid att finnas psykologer som kan mer psykologi, sociologer som kan och förstår mer av de komplicerade samband som råder i olika samhällsstrukturer och hur dessa påverkar enskilda individers handlande. Det kommer alltid att finnas jurister som anser sig kunna mer om den gällande rätten och det kommer slutligen alltid att finnas enskilda individer, till exempel föräldrar som anser att de vet bäst hur just deras barn skall växa upp och vilka behov de har även i en akut social situation”? Valet av verbformer, vilket jämställer juristerna med de eventuellt oupplysta men trosvissa föräldrarna och särskiljer dem från de båda