50 Aktuella frågor SvJT 1998 Skånska hovrättens arkiv samlat på Landsarkivet i Lund fram till nya RB
Intill nyligen fanns på Landsarkivet i Lund Skånska hovrättens arkiv endast för de tre första verksamhetsdecennierna fram till cirka 1850. Efter en större tilläggsleverans i slutet av 1996 sträcker sig landsarkivets bestånd vad gäller den aktuella hovrätten fram till nya rättegångsbalkens ikraftträdande, det vill säga ytterligare närmare etthundra år framåt i tiden. Som ett anslutande, särskilt arkiv, men ändå en del i det hela, uppträder advokatfiskalens. Liksom i fråga om Svea hovrätts arkiv förvaras på Hovrätten över Skåne och Blekinge numera således endast dess arkiv från och med 1948.
    Det till landsarkivet inlevererade materialet omfattar inalles 560 hyllmeter. Det har genom denna sin nya placering gjorts lättare tillgängligt för forskningen, inklusive hembygds- och släktforskningen. Den nya periodavgränsningen torde också i ett slag ha gjort det betydligt mer intressant för vetenskaplig bearbetning inom till exempel den moderna domstolsforskningen och skilda humanistisktsamhällsvetenskapligt orienterade discipliner. När det gäller ”det nya Sveriges” framväxt tycks redan Skånska hovrättens flyttning från Kristianstad till Malmö för 80 år sedan i sig ha haft symptomatisk betydelse, såsom tidigare i olika sammanhang har påtalats (så av Modéer i denna tidning 1982).
    Parentetiskt må även noteras hur hovrättsarkivets arkivalier berättar en arkivets egen historia. Stundom är den dramatisk, till exempel i vad angår de av beredskapen föranledda, fysiska skyddsåtgärderna (utflyttning). Samtidigt är det en hovrättens egen, inre förvaltningshistoria. Redan den första, annalkande världsbranden speglas i de anvisningar som telegraferades ned från Stockholm, då ännu till Christianstad, rörande den arbetsordning som det hotande yttre läget ansågs föranleda på sensommaren 1914, och så vidare. En genomgång av hovrättsarkivets doms- och utslagsserier skulle sannolikt berika den framställning av skilda delar av vår rättsordning i tillämpning som väsentligen vilar på ett från högsta instans insamlat rättsfallsmaterial. I varje fall lär det gälla om man ser till de under det moderna projektets genomförande alltmer vittsyftande och oförvägna lagstiftningsreformerna, vilka regelmässigt även fått genomslag i hovrättsarkivets remissvarsserier och annat motsvarande material. Dessa reformer betingades nog ändå i icke ringa mån av den föregående rättstillämpningen. Annorlunda uttryckt byggde de — enligt idealmodellen — på det föregåendes erfarenhet, innan de som ny lag fördes ut i det praktiska rättslivet. I ett dylikt utvecklingsperspektiv finns ny, empiriskt stödd kunskap att vinna på sådana centrala rättsfält som äktenskaps-, skadestånds- och straffrätt, kan det vidare förmodas. — På det sistnämnda innehåller den skånska hovrättens

SvJT 1998 Skånska hovrättens arkiv 51 arkiv också en straffrättshistorisk relikt i form av Kungl. Maj:ts svar på de nådeansökningar som gavs in efter dom i målet rörande det så kallade Yngsjömordet.
    Det framstår därvid också som naturligt att eftersträva en mer samlad vy över källmaterialet från alla våra överrätter. Sökningarna i detta material — även i ett enskilt hovrättsarkiv — måste självklart kunna ske med nöjaktig systematik. Som ett komplement till de existerande, tryckta praxisöversikterna och rättsfallspublikationerna behöver tillgängligheten vad gäller själva arkivmaterialet ökas. Hovrättsarkiven har varit svårtillgängliga både fysiskt och innehållsligt. Det ställer bland annat krav på arkivförteckningar och beståndsöversikter.


    De förra har knappast givit tillräcklig vägledning. Inte minst måste man här underlätta för de användare varav inte heller alla kan förväntas vara jurister och som saknar förtrogenhet med den speciella terminologin. Denna är tidsbunden och har ofta en särskild administrativ eller juridisk innebörd. Enskilda seriers varierande omfattning med avseende på tidsperioder måste utmärkas tydligare etcetera; sökvägarna — inte minst — beskrivas pedagogiskt, så att användarna verkligen ser hur arkivets flertaliga serier hänger ihop; bättre reda bringas i fråga om renovationerna; med mera. Detta arbete — till forskningens fromma — förtjänar ökad uppmärksamhet framöver.
Roland Schött