Company Law Reform och Aktiebolagskommittén — Bolagsrättsliga reformer i Storbritannien och Sverige
Av doktorand DANIEL STATTIN∗
I både Storbritannien och Sverige har just utredningsarbeten som sträcker sig över hela aktiebolagsrätten avslutats. Det finns likheter mellan utredningarna. Det finns också betydande skillnader — t.ex. i fråga om ansatser, angreppssätt och resultat. I denna artikel tas några sådana skillnader upp till diskussion.
1. Inledning
Sedan några år pågår genomgripande reformer av den brittiska Companies Act respektive den svenska aktiebolagslagen (härefter CA respektive ABL). Reformerna sker mot en likartad rättslig och näringspolitisk bakgrund. Detta då både Storbritannien och Sverige är medlemmar i Europeiska Unionen och båda ländernas regeringar vill sträva efter att underlätta för företag, särskilt små företag, med avsikt att skapa ekonomisk tillväxt och flera arbetstillfällen. Helt naturligt finns således likheter i arbetet i de två länderna. Det finns emellertid också betydande skillnader.1 En sådan skillnad föreligger i reformernas syften och ansatser så som de kommit till uttryck i utredningsdirektiven och utvecklats i utredningarna. I direktiven till den brittiska reformen blandas relativt traditionella rättspolitiska tankar med överväganden som är påverkade av bl.a. rättsekonomiska teorier. De svenska direktiven är avsevärt mycket försiktigare och ger uttryck för tämligen traditionella rättspolitiska värderingar.
Ytterligare en skillnad ligger i det förhållningssätt utredningarna intar till hur aktiebolag bör regleras. I den brittiska reformen behandlas t.ex. frågor om eventuell särlagstiftning för små aktiebolag relativt utförligt. Den svenska kommittén avstår däremot i stort sett från att mer principiellt pröva den aktiebolagsrättsliga regleringen.
∗ Doktorand i civilrätt vid Uppsala universitet. Tack till professor Jan Andersson, Universitetet i Bergen, deltagarna i det högre bolags- och företagsrättsliga seminariet i Uppsala samt docent Krister Moberg, Handelshögskolan, Lunds universitet och doktorand Carl Martin Gölstam, Uppsala universitet för synpunkter på artikeln. För framförda åsikter svarar naturligtvis författaren ensam. 1 I sammanhanget bör också den begynnande reformen av den finska aktiebolagslagstiftningen nämnas. Denna reform tycks i ansatser och angreppssätt närmare likna den engelska än den svenska. Airaksinen, M och Jauhainen, J, En revision av aktiebolagslagen — målet en konkurrenskraftig bolagsrätt, NTS 2000 s. 226 ff.