Den genetiska utvecklingens familjerättsliga implikationer
Av jur.dr EVA RYRSTEDT1
Den genetiska utvecklingen har fått stor betydelse för människors möjlighet att bilda familj. Den kan t.o.m. sägas ha ändrat eller utvidgat själva begreppet familj i det att föräldrar nu inte bara kan vara genetiska utan också kan definieras som biologiska, rättsliga eller sociala. Förändringen har följdriktigt också haft betydelse för juridiska aspekter på familjen. I sammanhanget har frågan om respekt för de olika mänskliga rättigheterna en naturligt plats. Frågorna är emellertid komplexa i det att barnets intressen och rättigheter måste ställas i relation till de olika föräldraparens.
Inledning
Denna artikel handlar om den genetiska utvecklingens betydelse för juridiska aspekter på familjen så som vi känner den, men också dess betydelse för en ny utvidgad ”familj”. I detta sammanhang använder jag mig av flera olika föräldrabegrepp. Föräldrar kan vara genetiska, biologiska, rättsliga och sociala föräldrar. Det genetiska föräldraskapets grund är barnets tillkomst genom personens bidrag med spermier eller ägg. En kvinna kan emellertid också definieras som biologisk moder utan att vara barnets genetiska mamma. Detta är fallet om ett donerat ägg har implanterats i kvinnans livmoder.2 Beteckningen rättslig förälder används på den person som legalt är moder eller fader, alltså den rättsliga konstruktionen av föräldraskap. Sociala föräldrar är de som tar hand om eller avser att ta hand om barnets vård och uppfostran. Socialt föräldraskap är således ett vidare begrepp än rättslig förälder i det att däri inbegrips även exempelvis fosterföräldrar.3 I detta sammanhang har frågan om respekten för olika mänskliga rättigheter också sin givna plats. Ett barn har ansetts ha rätt till två föräldrar.4 Man måste dock också fråga sig om ett barn därmed alltid har rätt att få kännedom om de genetiska respektive de biologiska föräldrarna. En sådan rätt skulle kunna innebära att barnet får mer än två föräldrar. Denna fråga måste också ställas i relation till frågan om vilka rättigheter de rättsliga, sociala, respektive biologiska och ge-
1Denna artikel baseras på ett internationellt samarbete, som i sin tur kommer att resultera i en mera omfattande komparativ artikel. Samarbetspartners i detta projekt är Barbara Hocking med Tamara Walsh som forskningsassistent, Australien.2Jfr SOU 1997:116, Barnets bästa i främsta rummet, s. 212.3Jfr Singer, Anna, Föräldraskap i rättslig belysning, Uppsala 2000, s. 42 f.4Jfr Agell, Anders, Familjebegrepp och lagstiftningsideologi i svensk rätt, i Ármannsbok, Ármælisret helgad Ármanni Snævarr, Reykjavík 1989, s. 45.