FN, folkrätten och framtiden
Föredrag vid Juristföreningens i Stockholm 90-årsjubileum
Av FN:s rättschef, undergeneralsekreteraren HANS CORELL∗
Föredraget behandlar frågor i skärningspunkten mellan rätt och politik och bygger på författarens personliga erfarenheter under närmare tio år i FNsekretariatet. Inledningsvis konstateras att FN-stadgan bär tydliga spår av dåtidens geopolitiska läge och måste reformeras. Det påpekas att säkerhetsrådet i allt högre grad kunnat gripa sig an frågor som tidigare varit kontroversiella men också att rådets auktoritet försvagats därför att det inte alltid kunnat demonstrera en samlad front i tillämpningen av sina resolutioner.
Rådets interna arbetsformer behandlas, och en exemplifiering leder till slutsatsen att rådet tagit en alltmera aktiv roll i arbetet för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. FN-sekretariatets uppgifter och arbetsformer och en kort presentation av hela FN-systemet avslutar denna del.
I avsnittet om folkrätten framhålls att denna kommit att spela en allt mera framträdande roll inte bara i relationen mellan stater utan också när det gäller att harmonisera rättsordningen på det nationella planet. Folkrätten respekteras i allmänhet väl, men stora problem föreligger på området mänskliga rättigheter och inom den humanitära rätten. FN:s arbete på den internationella straffrättens område och i kampen mot terrorismen berörs kort, liksom FN:s fredsbevarande operationer. Vidare fokuseras på den av USA i september 2002 lanserade strategin för ”förebyggande självförsvar” (”preemptive self-defence”) och de reaktioner denna väckt.
I avsnittet om framtiden understryks att världen och därmed FN står inför formidabla utmaningar samtidigt som det politiska intresset tenderar att fokusera på de senaste dramatiska händelserna på det säkerhetspolitiska området. De s.k. millenniemålen beskrivs, liksom generalsekreterarens ansträngningar att engagera det civila samhället. Som exempel nämns den till näringslivet riktade utmaningen ”Global Compact”.
Föredraget avslutas med några ord om juristens roll i sammanhanget — särskilt med tanke på framtiden. Det framhålls att en jurist — oavsett var han eller hon är verksam i samhället — bör ha möjlighet att påverka både i handling och genom att delta i debatten. I slutorden betonas vikten av att vi försvarar rättsstaten med målet att vår generation — och kommande generationer — får leva i fred och i värdighet.
∗Artikeln utgör underlag för ett föredrag vid Juristföreningens i Stockholm 90årsjubileum den 23 oktober 2003. De åsikter som framförs i föredraget är, som framgår, författarens egna och återspeglar inte nödvändigtvis Förenta nationernas uppfattning.