Högsta domstolens återinvigning
— den 6 oktober 2004
Den 6 oktober 2004 återinvigde H.M. Konungen Bondeska palatset efter den omfattande restaurering som byggnaden genomgått sedan hösten 2002. Återinvigningen skedde i närvaro av bl.a. vice talmannen Karin Heinemann, statsrådet Thomas Bodström, statssekreteraren Dan Eliasson, riksdagens ombudsmän, justitiekanslern, Regeringsrättens ordförande, presidenten i Svea hovrätt, riksåklagaren, generaldirektören i Domstolsverket samt ordföranden och generalsekreteraren i Sveriges advokatsamfund.
Högsta domstolens ordförande Bo Svensson, professorn i arkitekturhistoria vid Kungl. Konsthögskolan Fredric Bedoire och professorn i rättshistoria Kjell Å. Modéer höll före Konungens invigningstal de anföranden som återges i det följande.
Högsta domstolens personal är i och med återinflyttningen samlad i Bondeska palatset, vilket betyder att de tidigare lokalerna snett över Riddarhustorget i Ryningska palatset, som en gång hyste Nedre justitierevisionen, övergetts. Domstolens knappt hundra anställda har kunnat inrymmas i Bondeska palatset genom ett effektivt utnyttjande av de ytor som finns i byggnaden. Så t.ex. har en tidigare sessionssal arbetsplatser för sex domstolssekreterare medan en annan har blivit bibliotek.
Göran Regner
Bondeska palatset — anförande av justitierådet Bo Svensson
I dag återinvigs Högsta domstolens lokaler i Bondeska palatset.
Bondeska palatset är en vacker byggnad. Vi som arbetar i det vita huset vid Riddarhustorget vet att det väcker intresse, många stannar vid grinden, pekar på detaljer i fasaden, läser skyltarna vid staketet och fortsätter, ivrigt diskuterande.
För huset är inte bara vackert, det har en märklig historia också. Under nästan 200 år, fram till dess det nuvarande rådhuset på Scheelegatan invigdes år 1915, tjänade Bondeska palatset som stadens rådhus. Det var alltså härifrån Stockholms stad styrdes och det var här tvister prövades och straff utmättes. Det är ingen tillfällighet att palatset ligger på tomten Nemesis, straff och hämnd är nära kopplade och den som döpte tomten tyckte nog att han var fyndig. Rättshistoria och kulturhistoria har också en nära koppling. Man kan knappast nämna Bondeska palatset utan att tänka på att det var på palatsets gård som Axel von Fersen mördades, sedan han släpats ut ur rådhusets arrestlokaler. Och det var här som August Strindberg lagfördes i Giftaspro-