Brottsligheten och dess bekämpande — en reflektion om verkliga hot och hotbilder
Av professor PER OLE TRÄSKMAN
1. Brottsligheten och de kriminella upplevs som ett hot
”En ny dag. Det är naturligtvis härligt med det fina valresultat som Nya Moderaterna och Alliansen fått. Tack till alla er som röstat blått, men också till er som under valrörelsen bidragit med kunskaper, erfarenheter och idéer om hur vi ska stärka rättsväsendet. In i en ny mandatperiod tar jag med mig erfarenheter från Sysslebäck, Torsby, Sunne, Linköping, Söder, Karlskrona, Gävle, Hofors, Funäsdalen, Sveg, Sundsvall, Härnösand, Sollefteå, Handen, Enskede, Södertälje, Arboga, Kristianstad, Borås, Bollebygd, Kisa, Söderköping, Tingsryd, Bagarmossen, Tomelilla, Örebro, Rinkeby, Karlskoga, Alfta, Sergels torg och en hel del andra ställen. Överallt finns en oro över brotten och känslan av att mer måste göras för att människor ska kunna känna trygghet och kunna lita på rättsväsendet.” (Beatrice Ask, Blog 2006-09-18)
Brottsligheten, människornas trygghet och samhällets säkerhet är frågor som på goda grunder upptar människornas intresse, massmedias uppmärksamhet och politikernas omsorg. Under de senaste decennierna har massmedias bevakning av frågor som gäller kriminalitet ökat starkt. Enskilda brott, och då särskilt enskilda fall med inslag av våld och sexuella kränkningar, får stor uppmärksamhet inte bara i kvällstidningar och kulörta tidskrifter utan också i rikstäckande radio och television. Brott attraherar, intresserar och skrämmer. Ofta anförs att brottsligheten, och då särskilt vissa former av brottsligheten, utgör ett ständigt ökande hot.1 Det finns en — eller åtminstone antas det finnas — en allt mer ökande oro bland vanliga människor över brottsligheten. Brottsligheten beskrivs ibland som en av de allvarligaste hotbilderna mot samhället och enskilda människors trygghet och välfärd.
I verkligheten behöver emellertid inte allting vara så som man tror att det är, när tron grundas på ”gängse uppfattningar” eller beskrivningar i massmedia. Detta gäller också för brottsligheten. Den verkliga brottssituationen, ”kriminalitetsverkligheten”, kan mycket väl vara en annan än den hotbild av kriminaliteten som av många uppfattas som verklig och också människornas rädsla för brott kan se annorlunda ut än vad man ofta antar.
Många människor är rädda för brottsligheten och denna rädsla påverkar deras liv och deras beteende. Men rädsla för brott är ett kom-
1 Apropå 2006/3, Media styr mångas uppfattning om brottsligheten.