Hotbilden mot Sverige
Av polisöverintendenten NILS KÄRRLANDER
Låg hotbild men förhöjd risk för terrorattentat
Hotbilden mot Sverige är generellt sett låg. Det finns dock en förhöjd risk för terrorattentat, framför allt mot utländska intressen i Sverige. Underrättelsehotet från vissa främmande makter kvarstår, även om intresset under senare år förskjutits från militära frågor till politik och teknologi. Hotet från inhemska politiskt extrema grupper är litet, men tendensen till ökad våldsanvändning är oroande.
Nya terroristnätverk är svåra att upptäcka
Risken för ett större terrorattentat i Sverige är begränsad. Däremot är risken för attentat mot vissa utländska intressen i Sverige förhöjd. Det finns också en risk att terrorister och deras sympatisörer bedriver stödjande verksamhet i Sverige. Hotet kommer främst från islamistiska extremistgrupper.
Den islamistiskt motiverade terrorismen decentraliseras för närvarande. Fram till den 11 september 2001 karaktäriserades den av en global och relativt sammanhängande nätverksstruktur. Nu består den till stor del av regionala och mer eller mindre självständiga nätverk, vilket försvårar säkerhetstjänsternas arbete. Det finns också en tydlig och farlig radikalisering i vissa islamiska kretsar i Europa och även i Sverige. Det finns också personer i Sverige som på olika sätt stödjer terror i andra länder, till exempel genom finansiering.
Underrättelseverksamhet bedrivs i Sverige
Det pågår underrättelseverksamhet riktad mot Sverige och svenska intressen. Inhämtning riktas idag främst mot politiska förhållanden och avancerad teknologi, inklusive försvarsteknologi. De aktörer som är verksamma i Sverige bedriver en bred och systematisk verksamhet.
Utvecklingen i omvärlden, framför allt det ökade terrorhotet, har gjort att behovet av underrättelser ökat. I många länder har underrättelsetjänsterna fått ökade resurser och bredare mandat. På sikt kan detta leda till att fler utländska underrättelseaktörer frestas att bedriva illegala operationer i Sverige.
Fler använder olagliga metoder för att nå politiska mål
Den inhemska politiska extremismen är i dag inget allvarligt och konkret hot mot Sveriges demokratiska statsskick. Tendensen till ökad användning av våld och olagliga metoder i den politiska kampen är dock oroande. Hotet mot allmän ordning och säkerhet, enskilda personer och egendom är större idag än tidigare.