Funktionalismen och bättre rätt till fast egendom
Av jur. dr CLAES MARTINSON*
Avsikten med denna artikel är att belysa några frågor kring bättre rätt till fast egendom. Det handlar bl.a. om att B använder bulvanen C för att sälja till D, om vad ett beslut om ”bättre rätt” skall innebära, och om hur JB 18:9 skall användas. Jag behandlar temat genom att lyfta fram hur vår svenska (nordiska) funktionella argumentationstradition är ett särpräglat sätt att angripa och hantera förmögenhetsrätten. Poängen med att beskriva det funktionella angreppssättet i en analys av konkreta problem är att visa nyttan med att beakta dessa aspekter. Genom att inte bara argumentera, utan också belysa hur detta görs, vill jag ge exempel på hur förhållningssättet medvetet kan användas för att analysera och konstruera argumentationen i sig.
1 En artikel med dubbla budskap
Jordabalkens 18 kapitel är ett intressant kapitel. Utöver att det reglerar centrala sakrättsliga frågor kring omsättningsskydd, är det huvudsakligen författat i den absoluta slutfasen för de substantiella tänkesättens inflytande över äganderättsbegreppet i svensk rätt. Med slutet för detta inflytande övergavs föreställningar om äganderätten som något mer än socialt konstruerat.1 Kapitlet är därför en av milstolparna för den svenska funktionella argumentationstradition som idag dominerar vårt förmögenhetsrättsliga tänkande.2 Funktionalismen har blivit en självklar utgångspunkt som varken behöver motiveras eller ens behandlas som ett särskilt fenomen. I en tid av internationalisering av privaträtten, där vi i högre grad kan antas stöta på andra tänkesätt och influeras av dessa, finns det emellertid anledning att framhålla vårt
* Jag vill tacka mina kollegor Svante O Johansson, Folke Grauers och Jens Andreasson för värdefulla synpunkter på ett utkast till denna text. 1 Jfr Björne, Lars, Realism och skandinavisk realism, Institutet för rättshistorisk forskning 2007, s. 469–495. 2 Med funktionalistisk dominans menar jag då att det finns funktionella karaktäristika i analysen och att argumentationen delas av de allra flesta. Det finns dock skillnader i rättsuppfattningar hos oss som följer den funktionella traditionen. Således skulle det kunna vara en gångbar beskrivning att tala om en del som mer rättspositivistiskt färgade funktionalister och om andra som mer rättsrealistiskt influerade. Det går också att tala om funktionalister som mer eller mindre intresserade, medvetna eller renläriga. I detta sammanhang spelar dessa skillnader ingen roll. Likheterna mellan våra förhållningssätt är i förhållande till substantialismen så stora att det finns all anledning att tala om en gemensam och dominerande funktionell tradition. Vad detta närmare kan innebära illustreras av denna artikel. För en annan sådan beskrivning av funktionalismen se exempelvis min artikel How Swedish Lawyers Think about ’Ownership’ and Transfer of Ownership — Are We Just Peculiar or Actually Ahead? i antologin Faber/Lurger — Rules for the Transfer of Movables, A candidate for European Harmonisation or National Reforms?, Sellier 2008.