Nedsättning av årsavgift
Av universitetsadjunkten JONNY FLODIN
En bostadsrättshavare har rätt till nedsättning av årsavgiften om det uppkommer hinder eller men i nyttjanderätten genom föreningens vållande.
Denna bestämmelse i 7 kap. 4 § BRL avviker från vad som gäller vid andra avtalstyper — och möjligen även allmänna rättsprinciper — där prisnedsättning inte förutsätter att naturagäldenären har varit vållande. I den här artikeln analyseras bostadsrättslagens krav på vållande i den nämnda paragrafen och föreslås att en översyn av bestämmelsen bör företas.
1 Inledning
I den här artikeln skall bostadsrättshavares rätt till prisnedsättning, när hinder eller men uppkommer i nyttjanderätten, diskuteras.1 Närmare bestämt behandlas förutsättningarna för prisnedsättning och de skäl som har anförts för en sådan rätt. Bostadsrättslagens bestämmelser härom finns i 7 kap. 2 och 4 §§ BRL.
En åtskillnad görs i dessa bestämmelser mellan vad som gäller vid tillträdet och vad som inträffar därefter. När lägenheten första gången skall tillträdas skall den tillhandahållas i ett sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet, 7 kap. 1 § BRL. Bestämmelsen är dispositiv. Såväl bättre som sämre skick kan avtalas. Om lägenheten vid tillträdet avviker i negativ riktning från den avtalade eller utfyllande standarden, föreligger brist (s.k. ursprunglig brist).2 Avvikelsen kan avse lägenhetens fysiska skick men även andra avvikelser som har en negativ inverkan på lägenheten omfattas, såsom för hög ljudnivå på grund av buller eller för hög inomhustemperatur.3 De påföljder som står till buds
1 Rodhe, Obligationsrätt, 1956, s. 559, använder prisnedsättning som en beteckning för värdeersättning, beräknad på grundval av det mellan parterna avtalade priset. Det används därmed som en beteckning som inbegriper t.ex. prisavdrag, nedsättning av köpeskilling, arrendeavgift och hyra. Jag använder mig av samma begreppsbildning i den här uppsatsen. — Begreppsbildningen skulle i fråga om bostadsrätt kunna tänkas skapa viss risk för förvirring eftersom föreningen har rätt att ta ut olika slags avgifter av en bostadsrättshavare. Det bör därför förtydligas att när det talas om prisnedsättning i fråga om bostadsrätt nedan avses nedsättning av årsavgift och inte nedsättning av insats. 2 Vad som sägs om lägenhet, torde även avse gemensamma utrymmen, såsom tvättstuga, cykelförråd och trapphus, jfr lagrådets uttalande i prop. 1930:65 s. 98. 3 Se beträffande hyresrätt Holmqvist & Thomsson, Hyreslagen, En kommentar, 8 uppl., 2006, s. 70 ff. Exempel på brist är störande musik från en radio- och musikaffär (NJA 1934 s. 190), buller från en restaurang (NJA 1939 s. 57), avsaknad av varmvatten (NJA 1941 s. 385), begränsad tillgång till hushållsvatten (NJA 1950 s. 131), fukt (NJA 1946 s. 623 och NJA 1947 s. 411). Det väsentliga för om brist föreligger är inverkan på lägenheten. Det spelar inte någon roll om störningar härrör från den egna fastigheten eller någon annan fastighet (NJA 1940 s. 149). — Motsvarande torde gälla för bostadsrätt.