Det historiska argumentet i senmodern rättslig diskurs
Av professor emeritus KJELL Å MODÉER1
Också rättsvetenskapen har blivit konkurrensutsatt. Dagens rättsvetenskap präglas av både dialog och mångfald. Dekonstruktionen av modernitetens dominerande skolor har gett plats för både kritiska och idealiserande skolor.
Ett exempel utgör det historiska argumentet, som blivit en viktig rättshistorisk diskurs både på det nordiska och på det internationella planet. Den historiska argumentationen har samtidigt blivit en del av en konstruktion av en mera övergripande senmodern rättskulturell syntes. Med utgångspunkt i den danske rättsvetenskapsmannen Henrik Zahles (1943–2006) produktion visas i denna artikel hur det historiska argumentet på nytt fått utrymme inom polycentri, praktisk rättsfilosofi och konstitutionalism. Kan vi tala om en ny romantik inom rättsvetenskapen?
1. Senmodernitetens rättsliga konsekvenser
Utgångspunkten för denna rättshistoriska artikel är rättsvetenskapen i vår egen tid, senmoderniteten. Den förhåller sig till och formulerar vår egen tids uppfattning av 1900-talets modernitet, samt dess relevans som kontext för vår tids rättsvetenskapliga diskurser. Det finns de som med Immanuel Wallerstein vill förlägga uppbrottet från efterkrigstidens dominerande rättsvetenskapliga paradigm, rättspositivismen och rättsrealismen eller law in action-rörelsen, som ett paradigmskifte till 1968 och 1970-talets kritiska skolor.2 De kritiska skolornas forskningsinitiativ, med dominerande sociologiska och politiska men också ideologiska perspektiv, spelade under ett par årtionden en viktig roll för såväl kontinentaleuropeisk som angloamerikansk rättsvetenskaplig debatt.3 Dessa kritiska perspektiv har med vår tids mångfaldperspektiv efter hand tunnats ut. De har till och med i någon mening blivit mainstream.
Den geopolitiska förändring, som följde efter murens fall 1989, dvs. Sovjetunionens upplösning och bildandet av den Europeiska unionen, blev i Norden en viktig politisk kontext för nya rättsliga konstruktioner. Samtidigt innebar den en renässans för rättsvetenskapen. Det nya, transparenta och gränslösa Europa har samtidigt skapat förutsättningar för nya jurisdiktioner — supranationella såväl som regio-
1Överarbetad version av meddelande i Det kongelige danske videnskabernes selskab, Köpenhamn den 10.4.2008.2 Immanuel Wallerstein, 1968, Revolution in the World System: Thesis and Queries. I: The Essential Wallerstein, The New Press: New York 2000, 355 ff. — Densamme, Globalization or the Age of Transition? A Long-Term View of the Trajectory of the World System, International Sociology, Vol. 15, Nr 2, June 2000, 252 f. 3 Exempelvis Kritische Justiz i Västtyskland och Critical Legal Studies i USA.