Kausalitetspraktikan
Av professor MÅRTEN SCHULTZ1
Kravet på orsakssamband är skadeståndsrättens mest grundläggande rekvisit.
Men det råder förvirring om orsakskravets innebörd. Det finns flera orsaker till förvirringen. En orsak till förvirringen är att orsaksläran är överlastad. En annan orsak är Högsta domstolens ovilja att skapa klarhet i orsaksbegreppsfrågan. En tredje är rättsvetenskapens oförmåga att hitta praktiskt användbara modeller för orsaksprövningar och orsaksanalys. Denna artikel utgör ett försök skära bort onödiga begrepp och principer från orsaksdebatten och försöker att formulera en praktiskt användbar orsakslära. Artikeln avslutas med en checklista för orsaksbedömningar.
Inledning: Orsaker till förvirring
Kravet på orsakssamband: Skadeståndsrättens grundbult
Det går sällan en vecka utan ett telefonsamtal, eller ett e-mail, från en praktiskt verksam jurist. ”Hur kommer domstolen att formulera sin orsaksbedömning i detta fall?” ”Hur skall vi tolka tingsrättens domskäl i orsaksprövningen?” ”Kausalitetskravet — vad innebär det egentligen?” Det finns uppenbarligen en efterfrågan på tillgängliga framställningar kring skadeståndsrättens orsakskrav. Det kan tyckas märkligt. Om det är något begrepp som borde präglas av säkerhet så är det just orsaksbegreppet. Kravet på orsakssamband är skadeståndsrättens mest grundläggande rekvisit. Med möjligt undantag för den märkliga konstruktionen av rätten till ersättning för kränkning så ställer svensk rätt alltid — såväl i den utomobligatoriska skadeståndsrätten som i obligationsrättsliga sammanhang — upp ett krav på orsakssamband.2 Icke desto mindre är orsakskravets innebörd oklar. Det råder inte sällan
1 Vissadelar av denna artikel presenterades på ett seminarium vid advokatbyrån Legio. Jag vill tacka seminariedeltagarna för en trevlig diskussion och synpunkter. Jag vill också särskilt tacka en av SvJT tillsatt, för mig okänd, granskare för många utmärkta kommentarer. Inför färdigställandet lästes artikeln av justitierådet Leif Thorsson som hittade flera besvärande inadvertenser — tack även för detta! 2 Jmf. Mårten Schultz, Kausalitet, Stockholm 2007, 1.1.1. När det gäller kränkningsersättningen så uppställs kausalitetskravet enligt lagens ordalydelse även i dessa sammanhang — i praktiken görs det dock inte någon kausalitetsbedömning mellan en gärning och skadan (kränkningen) i dessa fall. I stället är kränkningsersättningen knuten till en bedömning av gärningens karaktär som sådan. Å andra sidan kan det faktum att lagtextens ordalydelse så tydligt förankras i den traditionella kausalitetscentrerade skadeståndsanalysen ses som ett tecken på orsakskravets starka ställning: även i de situationer där lagstiftaren i praktiken åsidosatt orsakskravet betraktas kravet som så fundamentalt att det inte går att bortse från vid framtagandet av regelverket. Se vidare om kausalitet och kränkning Mårten Schultz, Kränkning, Stockholm 2008, kap. 2.