Obehörig vinst-motiveringar
Av professor MÅRTEN SCHULTZ
Principen om obehörig vinst har gjort ett återinträde i svensk rätt. Obehörig vinst-resonemang kan emellertid aktualiseras i andra former än uttryckt som en princip. Denna artikel behandlar obehörig vinst som motivering.
Närmare bestämt diskuteras, med utgångspunkt i två färska rättsfall från
Högsta domstolen rörande compensatio lucri cum damno och condictio indebiti, hur obehörig vinst kan användas som ett rättspolitiskt argument i samband med andra principer.
Obehörig vinst på längden och tvären
Hör principen om obehörig vinst till gällande rätt i Sverige? Svaret är självklart jakande. I ett flertal fall har Högsta domstolen under senare tid explicit behandlat obehörig vinst-principen som den behandlar andra allmänna rättsprinciper, en norm tillämplig under vissa särskilda omständigheter med distinkta om än kontingenta rättsföljder.1 Att svensk förmögenhetsrätts allmänna principer inkluderar en obehörig vinst-princip (eller möjligen flera) kan inte rimligen ifrågasättas.2 Att obehörig vinst hör till den svenska förmögenhetsrätten säger emellertid inte något om hur stor betydelse principen har eller på vilket sätt den kan användas. En förklaring av obehörig vinst-principens (åter)inträde i svensk rätt kompliceras därvid av att obehörig vinstresonemang kan göra sig gällande på olika nivåer. Det finns olika former av obehörig vinst-argument.
I Jan Hellners epokgörande framställning av obehörig vinst särskiljes i den andra avdelningen — som behandlar ”Den allmänna grundsatsen om obehörig vinst” — mellan ”grundsatsens” användning som motivering (idag skulle vi kanske säga rättspolitiskt argument), vinst-
1 Se främst NJA 1993 s. 13, särskilt i ljuset av NJA 2007 s. 519 och NJA 2009 N 40. Obehörig vinst-principen har sedan länge ett auktoritativt stöd i HD. I ett nu gammalt avgörande från 1925 utgick ersättning enligt en allmän obehörig vinstprincip vilket fortfarande har intresse eftersom Högsta domstolen i det fallet dömde i plenum, NJA 1925 s. 184. 2 I NJA 2007 s. 519 hade ett konkursbo använt en hyreslokal efter det att konkursgäldenärens avtal slutat att gälla. Frågan var om massaansvar motsvarande kostnaden för hyra förelåg (vilket det gjorde). I domen uttalades: ”Situationen ter sig därmed likartad den som förelåg i rättsfallet NJA 1993 s. 13. I det rättsfallet slog HD fast att den som använde en lokal utan avtalsstöd skulle utge ersättning motsvarande skälig hyra för nyttjandet. Utgången får antas närmast ha grundats på allmänna förmögenhetsrättsliga principer om obehörig vinst.” (Min kursivering.) Här talar alltså HD om obehörig vinst-principen i pluralisform.