Traditionsprincipens fördelar
Av advokaten DANIEL VARGÖ
I svensk rätt gäller sedan länge den s.k. traditionsprincipen som huvudregel i fråga om köparens skydd mot säljarens borgenärer vid köp av lösöre. Regeringen tillsatte i mars 2013 en kommitté som ska utreda om det finns långsiktiga och påtagliga samhällsekonomiska fördelar att i stället övergå till avtalsprincipen. Redaktionen för SvJT har med anledning av detta bett fyra författare att skriva var sin artikel, vilka samtliga publiceras i detta häfte.
Författaren har ombetts att lyfta fram fördelarna med traditionsprincipen.
Inledning
Jag har åtagit mig uppgiften att försöka framhålla traditionsprincipens fördelar i förhållande till avtalsprincipen. Detta görs nedan från ett rättspolitiskt perspektiv beträffande överlåtelse av lösöre.
I nämnda sammanhang innebär traditionsprincipen som bekant att köparen vinner skydd mot säljarens borgenärer först när det köpta lösöret traderats. Principen blir aktuell framförallt i samband med utmätning hos säljaren eller säljarens konkurs.1 Den har tillämpats åtskilliga gånger i rättspraxis och är fast förankrad i svensk rätt, även om traditionskravets närmare innebörd stundom preciserats på ett möjligen köparvänligt sätt, och även om principen inte gäller undantagslöst. Det finns fall där borgenärsskydd kan inträda genom annat sakrättsligt moment än tradition, nämligen genom kungörelse och registrering enligt lag (1845:50 s. 1) om handel med lösören, som köparen låter i säljarens vård kvarbliva (LkL), registrering avseende skepp respektive skeppsbygge, registrering av luftfartyg samt denuntiation till tredje man när lösöret innehas av denne (NJA 1949 s. 164).2 Registrering som sakrättsligt moment kan väl närmast sägas utgöra ett undantag från traditionsprincipen, medan denuntiation snarare utgör ett utflöde av densamma. Tydliga undantag från traditionsprincipen är under alla förhållanden sådana fall där avtalsprincipen gäller, dvs. där borgenärsskydd uppkommer redan genom att avtal ingås. Avtalsprincipen gäller i fall där konsumentköplagen är tillämplig (49 § konsumentköplagen) — förutsatt att avtalet avser bestämd vara eller den annars markerats som avsedd för köparen — och vid köp på exekutiv auktion (NJA 1985 s. 159).3
1 Därmed inte sagt att traditionskravet inte återkommer som uttryck för en princip även i samband med dubbelöverlåtelser och pantsättning. 2 Jfr även registrering av båtbyggnadsförskott, som visserligen ger en förmånsrätt och inte en separationsrätt. 3 Förutsättningarna för borgenärsskydd vid köp av virke motsvarar nog också avtalsprincipen.