Kränkning och ”särskilda yrkesgrupper”
Av professor MÅRTEN SCHULTZ
Brottsoffer är enligt skadeståndslagen berättigade till en särskild form av ideellt skadestånd, kränkningsersättning. För att sådan ersättning skall utgå krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda. En central förutsättning är att brottet inneburit en allvarlig kränkning. Vid bedömningen av detta allvarlighetsrekvisit kan olika faktorer beaktas. En faktor som kan beaktas är om offret tillhör en särskild yrkesgrupp — t.ex. poliser, ordningsvakter eller lärare — som antas ha förutsättningar för att kunna "tåla" brottsliga angrepp av olika slag. I denna artikel framförs kritiska synpunkter på hur brottsoffer från "särskilda yrkesgrupper" särbehandlas i praxis.
Inledning
Skadestånd för kränkning: Förutsättningar enligt lag och allmänna principer
Ett brottsoffer är enligt 3 kap. 2 § skadeståndslagen (1972:205) berättigad till en särskild form av ideellt skadestånd, förutom ersättning för personskada, för den kränkning som brottet inneburit. Det är enbart brottsoffer som kan erhålla denna form av ideellt skadestånd enligt lagen — kränkningsskadestånd i skadeståndslagen är således en renodlad brottsofferersättning.1 Rätten till kränkningsskadestånd kräver att vissa förutsättningar är uppfyllda. Av regeln följer att brottsoffret måste ha drabbats av en allvarlig kränkning (allvarlighetsrekvisitet). Dessutom kräver regeln att brottet faller inom vissa kategorier, vilket i praktiken innebär att skadeståndsregeln tar sikte på vissa kategorier av straffbud: brott mot person, frihet, frid och ära.2 Utöver de i lagen upptagna rekvisiten följer ett antal förutsättningar av allmänna rättsprinciper. Brottet måste således vara riktat mot den
1 Kränkningsersättning kan utgå även enligt andra lagar och har då ofta annan innebörd. Se för en genomgång av olika lagars kränkningsersättningsmöjligheter utan krav på brott Sandra Friberg, Kränkningsersättning, Uppsala 2010, kap. 9 (mot bakgrund av redogörelsen i densamma, kap. 8). Enligt praxis kan kränkningsskadestånd utgå även utan lagstöd i en situation, nämligen vid överträdelser av Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna, se framför allt NJA 2005 s. 462. 2 Skadeståndslagens regel är därmed kopplad till framför allt brottsbalkens kategorier, men regelverken är inte fullständigt synkroniserade. Således kan ett brott mot ”ära” i skadeståndslagens mening vara andra brott än de som regleras i ärekränkningskapitlet i brottsbalken (5 kap.). Brott som falsk tillvitelse och obefogat åtal antas därvid kunna vara brott mot äran i skadeståndsrättslig mening, på ett sådant sätt att kränkningsersättning enligt regeln i 2 kap. 3 § kan utgå. Jmf. Bertil Bengtsson & Erland Strömbäck, Skadeståndslagen: En kommentar, Internetutgåvan, 2 kap. 3 § (kontrollerad 2012-12-01).