Avtalade aktieöverlåtelserestriktioners verkan gentemot ondtroende aktieförvärvare
Av advokaten ERIK SJÖMAN
När aktier har bytt ägare i strid med en avtalad överlåtelserestriktion uppkommer ibland frågan huruvida avsaknaden av fullödig sakrättslig verkan av restriktionen innebär att avtalet under inga omständigheter har någon verkan gentemot tredje man. Det har förekommit att liknande rättigheter i rättspraxis tillerkänts verkan mot en tredje man som förvärvat den av rättigheten belastade egendomen med vetskap om rättigheten. Rättsläget är emellertid inte klart. De ändamålsöverväganden som erfordras måste ytterst utmynna i en bedömning av om omsättningsintresset bör vika för intresset av skydd för rättigheten eller vice versa.
1 Inledning
Ett vanligt förekommande tema för reglering i aktieägaravtal är vad som ska gälla vid förändringar i ägarkretsen. Dels kan ägarnas samverkan i fråga om förvaltningen av det aktiebolag som avtalet avser vara personberoende eller beroende av en viss maktbalans, varvid parterna redan av den anledningen har ett intresse av att kunna utöva ett inflytande över ägarförhållandena. Dels har parterna typiskt sett ett intresse av att så långt det är möjligt säkerställa att den i övrigt överenskomna — och avtalsrättsligt bindande — samverkansordningen inte kan ställas på ända genom att aktier byter ägare och ny ägare inte är bunden vid avtalet.
Ett aktieägaravtal binder avtalsparterna, men — som utgångspunkt — inte en aktieförvärvande tredje man. Fullödigt skydd mot oönskade ägarförändringar kan därför inte åstadkommas enbart genom avtalsreglering. Lagstiftaren erbjuder i stället möjligheter för aktieägarkollektivet att kontrollera ägarkretsen genom bolagsordningsbaserade hembuds-, förköps- och samtyckesklausuler. Aktieöverlåtelser som sker i strid med en förköps- eller samtyckesklausul i bolagsordningen är ogiltiga.1 Den som förvärvar hembudspliktiga aktier får inte införas i aktieboken och får därmed inte utöva rösträtt för aktierna förrän hembudsförfarandet är avklarat.2 När aktier har bytt ägare i strid med en avtalad överlåtelserestriktion uppkommer ibland frågan huruvida avsaknaden av fullödig sak-
1 Se 4 kap. 17 och 26 §§ aktiebolagslagen. Se, om ogiltighetens natur i dessa fall, Sjöman, Hembud, förköp och samtycke — en kommentar, 3 uppl. 2013, 4:17 och 4:26, med hänvisningar. 2 Se 4 kap. 35 § aktiebolagslagen.