Katalysator för rättsliga diskurser
Svensk Juristtidning under Karl Schlyters redaktörskap
Av professor emeritus KJELL Å MODÉER
Juridiska tidskrifter utgör viktiga analysinstrument för att identifiera lokala, regionala och nationella rättskulturer. De speglar tidens diskurser, redaktörernas intentioner och målsättningar samt de kunskapsstrukturer och den retorik, som ger karaktär åt tiden. Svensk Juristtidning är ett utmärkt exempel på en sådan professionell tidskrift, som under sitt första sekel speglat de svenska juristernas rättskultur och dess förändring. I denna studie, som ingår i ett större europeiskt rättskulturellt forskningsprojekt, analyseras utifrån en rättskulturell modell de 36 år då lagstiftaren, häradshövdingen, juristkonsulten, hovrättspresidenten i skånska hovrätten samt justitieministern i Per Albin Hanssons första regering (1932–1936) Karl Schlyter var tidskriftens redaktör. Hans brinnande intresse för en rättslig bildningskultur gjorde tidskriften fram till början av 1950-talet till en guldgruva för information om allt från lagstiftningsreformer till notiser om verksamheten vid landets juridiska föreningar och vilka juris kandidater som senast avlagt sina examina vid landets tre juridiska fakulteter. Genom att göra nedslag vart femte år i tidskriftens årgångar tydliggörs i den här impressionistiska studien den svenska rättskulturens successiva förändring in i moderniteten.
1
Detta bidrag till Svensk Juristtidnings 100-årsjubileum vill visa att juridiska tidskrifter kan användas som ett analysinstrument för att identifiera rättsliga kulturer. Tidsperioden för denna rättskulturella analys av Svensk Juristtidning är identisk med tiden för uppkomsten och konsolideringen av den arketypiska svenska välfärdsstaten och dess rättsliga modernitet. Den betydelsen som här läggs i begreppet rättskultur har använts av den brittiske rättsteoretikern Roger Cotterrell1 och har sedan tillämpats av ett antal rättshistoriker.2 Från detta perspektiv kan juridiska tidskrifter karakteriseras inte bara med hjälp av ideologier utan också av de rättsliga kunskapsstrukturer, som jurister tillämpar i ett definierat område under en viss tid. Ur ett historiskt perspektiv ger således juridiska tidskrifter en fascinerande möjlighet inte bara att identifiera en rättslig kultur men också för att visa på förändringen och utvecklingen från ett rättsligt paradigm till ett annat. En juridisk tidskrift reflekterar samtidigt utgivarnas åsikter, programmet eller
1 Roger Cotterrell, The Concept of Legal Culture, i: Johannes Feest & David Nelken (red.), Adapting Legal Cultures, Hart Publ.: London 2001, s. 71 ff. 2 Kjell Å Modéer, Juristernas nära förflutna, Santerus Förlag: Stockholm 2009.