Helgar ändamålet medlen?
Emissionsgarantimålet och processrätten
Av docenten och hovrättsrådet PATRIK SCHÖLDSTRÖM
Emissionsgarantimålet har väckt stor uppmärksamhet. En anledning är att Högsta domstolen (HD) verkar ha bifallit en skadeståndstalan trots att skadestånd uttryckligen inte yrkades. En annan är den efterföljande domvilloklagomålet över HD:s dom, där HD förordnade att HD skulle inkomma med yttrande i domvilloärendet. HD:s dom har redan analyserats utförligt i två artiklar, den ena av Alexander Unnersjö med civilrättsligt fokus och den andra av Torgny Håstad med processrättsligt fokus. Ytterligare processrättslig granskning och diskussion är emellertid motiverad. Det gäller sådana saker som samband mellan framställt yrkande och åberopad grund för yrkandet. Det gäller också hur fritt en domstol ska kunna behandla en parts angivna grund för sin talan.
1 Inledning
Emissionsgarantimålet — NJA 2016 s. 107 — och det sammanhängande domvilloärendet1 väcker en rad processrättsliga frågor. Den viktigaste avser den för dispositiva tvistemål grundläggande dispositionsprincipen i 17 kap. 3 § RB, att domar i dispositiva tvistemål inte får grundas på icke åberopade omständigheter. Håstad har dragit slutsatsen att HD:s bedömningar i emissionsgarantimålet och domvilloärendet skulle ”kunna få en betydande återverkan på hur dispositiva processer förs i rättegångar och skiljeförfaranden.”2 Håstads analys, som är väsentligen processrättslig, är ingående och övertygande. Hans uppfattning är att grovt rättegångsfel har förekommit i HD i emissionsgarantimålet genom att HD har grundat sin dom på en övertagen rätt till skadestånd trots att käranden inte åberopat sig därpå, utan tvärtom uttryckligen förklarat sig inte göra det. Men det finns ytterligare att säga om målets processrättsliga aspekter. Syftet med denna artikel är att göra detta.
I nästa avsnitt redogörs kort för målet. I de därpå följande två avsnitten lyfts fram och diskuteras bl.a. några inkonsekvenser och bristande överensstämmelser. Sålunda framhålls i avsnitt 3 exempelvis att den rättsföljd, som käranden enligt sin angivna grund för käromålet eftersträvade, inte passar ihop med rättsföljden i det av käranden framställda yrkandet. I avsnitt 4 påpekas bl.a. att HD:s redogörelse i domvilloärendet för kärandens talan inte stämmer överens med den
1 HD i Ö 1810-16. 2 Håstad, Emissionsgarantimålet NJA 2016 s. 107; nu fråga om domvilla och resning samt lämplig domstol för vissa extraordinära ärenden, JT net 2016–17 [s. 102].