Begreppet ”religion” i europeisk och svensk rätt
Av professor emeritus REINHOLD FAHLBECK
Vi har alla vår egen livsåskådning, vår egen religion. Vårt handlande och levnadssätt styrs av denna privatreligion. Vi kräver ofta att andra ska respektera vår privatreligion. Men är denna liktydig med begreppet ”religion” inom juridiken, t.ex. i diskrimineringslagen? Är vi alla vår egen lagstiftare när det kommer till religion?
1 Bakgrund och syfte
I oktober 2016 avslutade Högsta domstolen (i fortsättningen HD) en rättstvist genom att inte bevilja prövningstillstånd.1 Tvisten gällde huruvida en muslimsk kvinna hade blivit diskriminerad till följd av religion. Kvinnan hade vägrat att ta en manlig läkare i hand inför en medicinsk undersökning. I anslutning till detta fick hon inte den medicinska undersökningen. Tvisten hade väckt stor massmedial uppmärksamhet alltsedan januari 2013. I tingsrätten ställdes läkaren till svar för direkt diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567; i fortsättningen DL).2 Hovrätten fann i sin dom att Diskrimineringsombudsmannen (i fortsättningen DO) inte uppfyllt bevisbördan enligt 6:3 DL genom att DO ”inte har visat omständigheter som ger anledning anta att (kvinnan) blivit diskriminerad på det sätt som påstås”.3 DO ansökte om prövningstillstånd men HD fann att det ”inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”.
Tingsrätten hade i sin dom intagit ståndpunkten att ”ovilja att hälsa genom att ta i hand av religiösa skäl faller … in under vad som kan anses som ett uttryck för en religion eller annan trosuppfattning i diskrimineringslagens mening”.
Uttalandet kan sägas belysa att begreppet ”religion” är mångfacetterat. I ett SOU-betänkande sägs följande: ”Problemet är givetvis att religionsutövning i princip kan bestå i vad som helst. I europakonventionens art. 9 har man visserligen försökt precisera den som ’frihet att utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor’, men det sistnämnda uttrycket medför ingen klar avgränsning”.4 I en vidare talspråksmässig mening av begreppet ”religion” är i princip allt som nå-
1Högsta domstolen, T 2375-16, beslut 2016-10-27.2Hässleholms tingsrätt, T 1370-13, dom 2015-04-08.3Hovrätten över Skåne och Blekinge, T 1157-15, dom 2016-04-14.4SOU 1975:75 s. 325. Omfattande diskussioner rörande begreppet religionsfrihet finns i t.ex. SOU 1964:13, SOU 1968:11 och SOU 1972:36.