The Phantom Menace
Duplik till Magnus Schmauch om kreditbetyg och annan ”kommersiell yttrandefrihet”, åsiktsfriheten och konstitutionellt styre
Av advokaten DAN HANQVIST1
If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.
The day we stop believing democracy can work is the day we lose it.
George Orwell, Animal Farm (1945) Drottning Jamilla, Attack of the Clones (2002)
Magnus Schmauch har tagit sig tid att kommentera min kritik i en tidigare artikel mot EU:s reglering av kreditvärderingsinstituten och deras kreditbetyg.2 Jag har nu erbjudits möjligheten att ge mina synpunkter på Magnus argument. Det gör jag genom att diskutera vad jag uppfattar som de mer grundläggande frågorna i Magnus text. Jag försöker också sätta in den nu aktuella diskussionen i ett större sammanhang. Därmed kan jag här även utveckla en del av resonemangen i den tidigare artikeln.
Causa finita est propter parlamentum locutum est
Magnus menar att man kan fråga sig om kreditbetyg överhuvudtaget omfattas av TF:s och YGL:s materiella tillämpningsområde (s. 31 och 41 ff.). Lite brutalt uttryckt kunde man säga att diskussionen om kreditbetygens konstitutionella ställning i själva verket är hypotetisk: de lege lata är frågan nämligen redan avgjord.
Kreditupplysningslagen (1973:1173) (”KUL”) antogs av riksdagen 1973. Lagen reglerar vissa aspekter av utfärdandet av kreditbetyg — nämligen under namnet ”kreditupplysning”, definierat bl.a. som ”omdömen […] som lämnas till ledning för bedömning av någon annans kreditvärdighet”.3 TF ändrades samtidigt så att lagen kunde antas.4 TF:s bestämmelser om vissa inskränkningar i tryckfriheten enligt
1 Advokat, fil.kand., LL.M. (Edin.), Finance & Regulatory Counsel, Roschier Advokatbyrå AB, Stockholm. — Tack till kollegorna Jakob Salenstedt och Arvid Weimers, som har kommenterat på utkast och hjälpt till med korrekturläsning. De åsikter som framförs här, liksom kvarvarande fel, står jag själv för. 2 Se hans ”EU-förordningen om kreditbetyg och det kommersiella undantaget — begränsningar i yttrandefriheten vid yttranden av utpräglat kommersiell natur i näringslivet”, SvJT 2017 s. 31 resp. min ”The Empire Strikes Back — EU, åsiktsfriheten och kreditvärderingsinstituten”, SvJT 2016 s. 687 (citeras ”Empire”). 3 Se 2 § KUL. 4 Se TF 1 kap. 9 § punkt 4.