NILS JAREBORG, Gastronomiska anteckningar, skriftserien De Lege, Iustus förlag, Uppsala 2017, 207 s.
Förrätt
Var och varannan kändis med självaktning har gett ut en kokbok av något slag. Var och en som lärt sig att koka ett ägg vill gärna vitt och brett delge andra sitt matlagningsintresse. I snart sagt varje tv-program ingår det i rekvisitan någon som står och slabbar i några grytor. Är vi då i dag mer intresserade av matlagning än förr? Nej, det tror jag inte alls. I varje ”hemma-hos-reportage” med någorlunda ambitioner visas spatiösa kök med vitvaror i borstat stål, köksöar och en redskapsarsenal som kan matcha en mindre mekanisk verkstad. Är dagens kök då mer funktionella än gårdagens? Nej, knappast. Används de mer? Nej, knappast.
Vi är däremot mer intresserade av att tala (och skriva) om att vi är matlagningsintresserade. Det är över huvud taget signifikativt för vårt tidevarv att det inte räcker med att göra saker, att odla intressen, att resa m.m.; vi måste också vitt och brett delge andra vad vi gör, vad vi är intresserade av och vart vi reser m.m. Har vi inte spritt bevis om våra förehavanden har de inte ägt rum. Det förflutnas husmödrar snackade inte (och skrev inte) så mycket om det de gjorde. De gjorde det de gjorde — utan åthävor.1 Deras kunskap om råvaror, om hantering och beredning av livsmedel samt om kokkonst saknar med all säkerhet motsvarighet i dag. Det finns dock i dag ett nymornat men genuint intresse för tillkomstbetingelserna för råvaror, förädlingen av dessa och den slutliga tilllagningen. Detta intresse och de kunskaper som följer med det måste dock spridas till en betydligt vidare krets för att få återverkningar på mycket av den rovdrift som i dag utgör ett dominerande inslag i livsmedelsproduktionen.
Litteratur som knyter an till matlagning tar stor plats i bokhandelns hyllor, en hopplös genre för en samlare, jag började samla en gång i tiden, men gav upp. Jag gjorde sedan ett lamt försök att samla kulinarisk litteratur med kravet att det inte fick finnas några bilder alls i böckerna. Det begränsade antalet potentiella samlarobjekt avsevärt, men även detta samlande rann dock ut i sanden. Trots detta har det under årens lopp hopat sig några hyllmeter i mitt kulinariska bibliotek. Juridisk litteratur hamnar i en helt annan division men är ändå föremål för en tämligen intensiv utgivning. Mitt samlande inom det området har varit mycket selektivt, men har ändå på senare tid inneburit vissa möbleringsbekymmer.
Litteratur som knyter an till såväl juridik som matlagning och kokkonst duggar emellertid inte precis tätt. Nils Jareborg gav i skriftserien De Lege år 2002 ut Gastronomiska undersökningar. Dessförinnan hade ett gäng rättsvetare från Stockholm gett ut Maträtt (2:a utökade upplagan 1994). Nu har Nils Jareborg kommit ut med en uppföljare till undersökningarna från år 2002, nämligen Gastronomiska anteckningar.
Redan här kan sägas att Nils Jareborgs bidrag till genren för med sig en fläkt av frisk arom som kittlar de av våra sinnen som är involverade vid vårt intagande av föda, dvs. alla. Hans kryddiga skriftställeri sticker ut, sticker upp och sticker fram — på ett mycket smakfullt sätt och med en särpräglad textur. Ett signum är att han lyckas med konststycket att
1 I ett genusperspektiv kan det vara intressant att notera hur matlagning som förr utfördes av husmödrar (eller kokerskor) självklart var en kvinnlig vardaglig lågstatussyssla medan det i dag med manliga kockar som frontfigurer är en kreativ syssla med hög status.