Förklaringsbördan i brottmål och dess förenlighet med oskyldighetspresumtionen
Av jur.kand. ANNA NORDLANDER1
En rättsstat är omgärdad av ett flertal principer som slår vakt om den tilltalades rättigheter i straffprocessen. Av central betydelse är den s.k. oskyldighetspresumtionen i artikel 6 (2) i EKMR. Utgångspunkten är klar och innebär att den tilltalade inte har några skyldigheter i straffprocessen. Tvärtom har den tilltalade en rätt att vara fullständigt passiv. Mot denna bakgrund kan det anses anmärkningsvärt att HD i NJA 2013 s. 931 (”Resningsmålet”) uttalade att den tilltalade i vissa fall kan åläggas en förklaringsbörda och fällas till ansvar vid misslyckandet att uppfylla denna. Det finns alltså situationer där den tilltalade avkrävs en förklaring. I denna artikel diskuteras den omstridda förklaringsbördans innebörd och dess förenlighet med oskyldighetspresumtionen.
1 Inledning
Förklaringsbördan är inte reglerad i lag och nämns inte heller i förarbetena till rättegångsbalken. En relevant fråga är därför om det finns någon förklaringsbörda att tala om. HD använde sig dock av uttrycket,2 till min vetskap, för första gången i NJA 2013 s. 931 (”Resningsmålet”). Detta måste anses innebära att det, under vissa förutsättningar, finns en förklaringsbörda för den tilltalade. I 2013 års fall bekräftade HD att en förklaringsbörda har aktualiserats i tre tidigare avgöranden varav det tidigaste är från år 1984. Förklaringsbördans inträde i svensk straffprocess synes därför ha åtminstone drygt 30 år på nacken.
Det saknas en enhetlig definition av förklaringsbördan. I grova drag handlar det om att den tilltalade har att förklara en viss omständighet och att den tilltalades misslyckande med detta läggs denne till
1 Författaren är verksam som biträdande jurist vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå. Artikeln bygger på författarens examensarbete som lades fram vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet i maj 2017. Vid hänvisningar i denna artikel till examensarbetet avses detta arbete. Den intresserade kan ta del av examensarbetet via webbadressen http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2: 1133518/FULLTEXT01.pdf. Författaren vill rikta ett stort tack till handledaren för examensarbetet, docent Anna Kaldal. 2 Förklaringsbördans rättsliga status är inte fastslagen, dvs. om förklaringsbördan exempelvis kan betraktas som ett begrepp eller en princip. I den föreliggande framställningen används därför medvetet ordet ”uttryck”, vilket bedömts vara neutralt. I examensarbetet dras slutsatsen att förklaringsbördan närmast är att betrakta som en rättslig princip. I examensarbetet diskuteras även om förklaringsbördan är en sakfråga eller en rättsfråga. Den slutsats som dras är att förklaringsbördan bör anses vara en rättsfråga.