Litteratur
ULF BERGQUIST, ANNA FAYAD, Internationell äktenskapsrätt: en kommentar. Wolters Kluwer, 2017, 313 s.
Det recenserade verket, som utkommit i förlagets serie ”Gula biblioteket”, utgör en aktuell kommentar, ”paragraf för paragraf”, till den svenska internationella äktenskapsrättens författningar, vilka idag består av såväl autonoma svenska lagar som EU-rättsliga förordningar. Bokens titel lovar lite mer än den uppfyller, eftersom boken endast omfattar regler rörande äktenskaps tillkomst och upplösning och medvetet förbigår den internationellt privat- och processrättsliga regleringen av äktenskaps rättsverkningar, såsom underhållsskyldighet mellan makar och den äktenskapsrättsliga förmögenhetsordningen. De kommenterade författningarnas stadganden vilka inte fokuserar på äktenskaps ingående och upplösning förbigås i princip också, med undantag för vissa bestämmelser avseende den internationella privaträttens allmänna del (t.ex. det s.k. ordre public-förbehållet, vilket spelar en viktig roll inom den internationella familjerätten).
De författningstexter vilka i sin helhet eller delvis kommenteras i boken är lagen (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap (IÄL), förordningen (1931:429) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmynderskap (NÄF), EU-förordningen nr 2201/2003 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenskapsmål och mål om föräldraansvar (Bryssel II- förordningen) samt EUförordningen nr 1259/2010 om genomförande av ett fördjupat samarbete om tillämplig lag för äktenskapsskillnad och hemskillnad (Rom IIIförordningen). Som okommenterade bilagor återges dessutom lagen (2008:450) och förordningen (2005:97), båda med kompletterande bestämmelser till Bryssel II-förordningen.
En författning som inte har fått men enligt min mening hade förtjänat en kommentar är lagen (1973:943) om erkännande av vissa utländska äktenskapsskillnader och hemskillnader, som implementerar en Haagkonvention från 1970 i samma ämne. Jag hade också välkomnat närmare kommentarer avseende lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap; denna upphävdes visserligen i samband med införandet i svensk rätt av samkönade äktenskap, men fortsätter att tillämpas på tidigare registrerade partnerskap, inklusive dessas internationellt privaträttsliga aspekter. Å andra sidan kommenteras den ovannämnda Rom III-förordningen trots att denna, huvudsakligen på grund av svenskt motstånd, tillkom inom ramen för s.k. fördjupat samarbete och följaktligen binder endast de medlemsstater som valt att ansluta sig därtill (Sverige finns inte med bland dessa). Kunskaper om denna förordning kan naturligtvis vara nyttiga även för svenska jurister, exempelvis när de ska ge råd åt svenskar som blir involverade i en skilsmässoprocess i någon av de till förordningen anslutna medlemsstaterna.
Boken kan bli ett nyttigt hjälpmedel för praktiker, låt vara att en del kommentarer är ganska kortfattade och förbigår mera komplicerade tolkningsproblem. Vissa av författarnas åsikter har jag svårt att dela. På s. 33 påstås exempelvis att utomlands den 1 maj 2009 eller senare regi-