Osolidariskt ansvar
Av professor TORBJÖRN INGVARSSON
När två eller flera tar ett lån gemensamt blir de ofta solidariskt ansvariga för hela skulden. Presumtionsregeln innebär att tidigare makar, sambor och vänner fortsatt svarar för varandras skulder även när den nära och tillitsfulla relationen som var orsaken till skuldsättningen tagit slut eller rent av förbytts i bitter ovänskap. Rättsreglerna om solidariskt ansvar är i stort utformade som om gäldenärerna saknade annan relation än den som skulden skapar och den interna tilliten tillmäts ingen egentlig betydelse i det yttre förhållandet till borgenären. Frågan är om detta är ett önskvärt tillstånd eller om det solidariska ansvaret bör omprövas.
Att tillitsfullt bära varandras bördor
Det är kanske inte nödvändigt att lita på andra människor, men det gör livet mycket lättare att leva. I stället för att ägna timmar, kanske dagar och år, åt att undersöka om något är riktigt, förlitar vi oss på att det som skrivits i böcker och artiklar och som personer vi litar på säger ger uttryck för något sant och riktigt. Få av oss har egentligen prövat påståendet att jorden är rund, vi bara litar på påståendet, ja så till den grad att vi kan kosta på oss att skratta åt dem som, på vad som verkar vara fullt allvar, påstår att jorden är platt. Tillit, förlitan och tilltro lyfter och bär oss, medan den som misstror andra och tvivlar på allt nog får bereda sig på att leva ett både mer mödosamt och ensamt liv. Det skulle rent av kunna sägas vara rationellt att inte pröva varje påstående, utan acceptera vad som sägs, förutsatt att det sagda uttalats av en person som vi litar på.
Tyvärr är juridiken kring sådan tillit ofta ganska oförlåtande. Visst kan vi tala om avtal som uppkommer på grund av tillit till det som sagts eller på annat sätt uttryckts av en motpart, men lika tydlig är regeln att den som inte undersökt något får stå sitt kast. Den som inte undersökt godset trots säljarens anmaning före köpet kan inte göra invändningar om fel gällande senare, om de hade kunnat upptäckas vid undersökningen. Att köparen sagt sig lita på säljaren, kanske rent av upplevt det som en artighet att inte skärskåda hästen eller krypa ner under köksbänken för att se om rören till diskmaskinen var rätt dragna, spelar rättsligt liten roll. Den som inte läst texten i det långa kontraktet eller litat på påståendet att borgensåtagandet bara var ”en formalitet” kommer i de flesta fall ändå att vara fullt bunden av vad som står i kontraktet och måste vara beredd att infria sin förpliktelse.
Det är detta möte mellan tillit och lojalitet i den privata sfären och rättsreglerna som är ämnet för detta bidrag. Som åskådningsexempel