Bevisbördans placering i fordringsmål II — särskilt om förhållandet mellan den civilrättsliga regeln och föremålet för bevisbördan
Av doktorand ALEXANDER HARDENBERGER1
Författaren har i en tidigare artikel diskuterat Högsta domstolens praxis avseende bevisbördans placering i fordringsmål med utgångpunkt i rättsfallen ”Tandläkarens olycka” (NJA 2014 s. 364) och ”Terrys Restaurang” (NJA 2017 s. 1094).2 I artikeln presenteras bl.a. två alternativa tolkningar av rättsfallet ”Tandläkarens olycka”. Den 6 februari i år meddelade Högsta domstolen dom i NJA 2019 s. 23, ”Den betalande sambon”. I domskälen (se p. 13 sista meningen) uttalar Högsta domstolen att ”Tandläkarens olycka” ska förstås vila på en civilrättslig regel om särskild återkravsrätt. Nedan diskuteras dels konsekvenserna av det klargörande som Högsta domstolen gör rörande förståelsen av ”Tandläkarens olycka”, dels tillämpligheten av den princip som skapades genom samma rättsfall.
1 Inledning
Vad härefter gäller spörsmål om bevisskyldighet i målet må till en början framhållas, att det i en rättegång om betalning på grund av försträckning otvivelaktigt i princip åligger borgenären att styrka att en försträckning ägt rum.
Uttalandet är taget från rättsfallet ”Hakvin och Elvira” (NJA 1975 s. 577) och har länge utgjort huvudregeln för bevisbördans placering i fordringsmål3.4 Under de senaste åren har Högsta domstolen utvecklat sin praxis avseende bevisbördans placering i fordringsmål, framförallt genom prejudikaten ”Tandläkarens olycka”, ”Terrys Restau-
1 Författaren är doktorand i processrätt på Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Avhandlingsprojektet bär titeln ”Åberopsbörda och bevisbörda i avtalstvister”. Författaren vill rikta ett tack till professor Peter Westberg (handledare) och universitetslektor Lotta Maunsbach (biträdande handledare) för värdefulla synpunkter. 2 Hardenberger, Bevisbördans placering i fordringsmål — en rättsfallsstudie i SvJT 2018 s. 360. 3 Med fordringsmål avses i artikeln tvistemål avseende krav på återbetalning av en avtalad fordringsrätt. 4 Jfr med ”Klädpartiet och avräkningen” (NJA 2009 s. 64) samt SOU 1926:33 s. 142. Jfr även NJA 2016 s. 1011 p. 17 vari Högsta domstolen uttalar att "den allmänna utgångspunkten [är] att den som kräver betalning har att bevisa sitt krav". För synpunkten att uttalandet i 1975 års fall är för generellt, se Lindskog, Betalning, 2:a uppl., 2018, s. 765.