Innebörden av ”svenskt konventionsåtagande” — svårare att tolka än man tror
Av docenten REBECCA THORBURN STERN
Syftet med 2016 års tillfälliga lag om uppehållstillstånd är att inskränka möjligheterna till uppehållstillstånd utan att riskera en tillämpning av skyddsbestämmelser och regler om anhöriginvandring som strider mot Sveriges internationella förpliktelser. För att uppnå detta används svenska konventionsåtaganden som ”ventiler” i vissa av lagens centrala bestämmelser.
Lagstiftaren har emellertid inte klargjort vilka internationella förpliktelser som avses. Tolkningen av detta har istället lämnats över till rättstillämparen, vilket väckt frågor både rörande rättstillämpningen i sig och om ansvarsfördelning när det gäller rättsbildningen. I den här artikeln diskuteras begreppet ”svenskt konventionsåtagande” i den tillfälliga lagen och vilka konsekvenser detta sätt att lagstifta kan få.
1 Inledning
Utlänningslagstiftningen har sedan den nuvarande utlänningslagen (UtlL)1 trädde i kraft 2006 genomgått en rad förändringar. En del av förändringarna har förorsakats av ett behov av anpassning till folkrättslig och EU-rättslig rättsutveckling. Andra förändringar, framför allt på senare år, har främst syftat till att försöka minska antalet asylsökande som kommer till Sverige. Detta sistnämnda gäller i synnerhet lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) genom vilken bland annat antalet grunder för uppehållstillstånd reducerats jämfört med utlänningslagen och möjligheterna till familjeåterförening inskränkts. Lagstiftaren anger att de åtgärder som vidtagits uppfyller de minimikrav som ställs på Sverige enligt folkrättsliga och EU-rättsliga förpliktelser.2 Samtidigt ges begränsat med vägledning om hur reglerna ska tillämpas och hur specifika formuleringar ska tolkas, inte minst i relation till just folkrättsliga och EU-rättsliga åtaganden.
Detta tillvägagångssätt har genererat ett antal frågor. En central sådan fråga gäller termen ”svenskt konventionsåtagande” i bestämmelserna som rör synnerligen ömmande omständigheter (11 §) och familjeåterförening (13 §) i den tillfälliga lagen. Tolkningen av vad som avses med formuleringen blir styrande för vilka rättsliga instru-
1 SFS 2005:716. 2Prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.