Om vissa juridiska föreställningars sanning
Av professor PATRICIA MINDUS1
Det juridiska tänkandet rör det som vi idag ofta kallar institutionella fakta, där man tillskriver en funktion till ett något som det inte har genom sina empiriska egenskaper. Tänk att vi ställer upp en regel att i vissa sammanhang ska något räknas som en poäng i ett sällskapsspel. Det är inte sakens beskaffenhet som gör den till en poäng, utan den konstitutiva regeln. Det påminner om hur många regler fungerar inom rätten. Insikten spelar roll för vår förståelse av juridiska föreställningar i allmänhet. Men den spelar även stor för roll för vissa juridiska föreställningars sanning. I synnerhet diskuteras här hur insikten påverkar vår förståelse av migration och medborgarskap, samt vilka följder insikten får för juristen.
1 Om att föra en uppsaliensisk tradition vidare
Den 18 mars 1911 höll Axel Hägerström sin installationsföreläsning Om moraliska föreställningars sanning. Det var en kall morgon, men aulan var fullsatt. Den dagen blev det kalabalik, en riktig skandal. Nathan Söderblom undrade i efterhand hur det ens var möjligt att Hägerström ändå sades vara snäll mot fru och barn. En student berättar att han stötte på Hägerströms gamla kollega och mentor, Sahlin. ”Det sköt blixtar ur hans ögon”, påstår vittnet.
Tidigare hade traditionen velat att professorn i praktisk filosofi vid Uppsala Universitet tillika var kronprinsens informator. Traditionen avslutades. Det jag vill meddela i denna installationsföreläsning bör inte ge upphov till liknande upprördhet men jag vill ändå, i enlighet med den uppsaliensiska rättsrealistiska traditionen, ge uttryck åt en tanke som jag tror få tänkt.
Den gamle Hägern framförde vid installationsföreläsningen ett nonkognitivistiskt forskningsprogram2 som kom att spela en viktig roll för den praktiska filosofin, ett ämne som funnits sedan universitetets grundande 1477 och som omfattar flera grenar, varav rättsfilosofin — den inriktning jag som första kvinnliga professor i ämnet främst bedrivit forskning inom — är en. Hägerström kom att på olika sätt även påverka en rad rättsliga frågor och synen på dessa.3 Här vill jag enbart spinna
1 Professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Artikeln är en lätt bearbetning av den installationsföreläsning som författaren höll den 14 november 2019. 2 Han hävdade som bekant att det inte finns kunskap i normativa frågor, utan enbart om dessa.3 Mindus, Patricia (2009), A Real Mind. The Life and Work of Axel Hägerström. Springer; ’Social Tools and Legal Gears: Hägerström on the Nature of Law’ in