Artificiell Intelligens — rättsordning och rättstillämpning
Av docent ULF LUNDQVIST
Artikeln inventerar möjliga samband och förhållanden mellan Artificiell Intelligens (AI) och valda delar av den svenska rättsordningen och rättstillämpningen, och konstaterar att det föreligger ett starkt behov av forskning för att ingående kartlägga och analysera en komplex problematik bl.a. på områdena straffrätt och processrätt. Inom straffrätten aktualiseras vad som konstituerar en straffbar gärning och hur prövningen av skuld bör ske när AI har varit involverat i händelserna, t.ex. ett självkörande fordon.
Har AI använts vid rättegången eller förberett förhandlingen t.ex. med utförda rättsutredningar måste det rättsliga området för transparens och partsinsyn definieras och det måste noga övervägas hur skyddade rättigheter ska upprätthållas. AI utgör därtill incitament för att överväga en ny terminologi som är anpassad för AI och den fjärde industriella revolutionen.
1 Inledning
Cogito, ergo sum. De berömda orden (latin för ”jag tänker, alltså finns jag”) har sitt upphov hos den franske filosofen René Descartes (1596– 1650), som under en kortare tid fram till sin död var lärare och rådgivare till drottning Kristina (1626–1689). I sin rationella utgångspunkt (förnuftet) för att människan ska rätt förstå sin tillvaro avvisade Descartes både metafysik och erfarenhet som säkra källor till att få kunskap, vilket ställningstagande blev en viktig orsak till framväxten av den moderna vetenskapen.
Idag drygt 350 år senare finns teknologin med Artificiell Intelligens (AI) och reinforcement learning. En sådan maskininlärning innebär t.ex. att en AI-bot spelar brädspel mot sig själv och på så sätt ständigt förbättrar sina prestationer utan att någon mänsklig medverkan sker. Roboten lär sig mycket snabbt och överträffar redan efter några timmar världsmästarens nivå.1 Om en sådan självinlärning är att jämställa med tänkande kan då enligt den filosofi som lanserades av Descartes med fog hävdas att AI existerar?2 Är det möjligt att AI-boten kan ha rättigheter, skyldigheter och ett ”personligt” och ”individuellt” ansvar som vanligen följer med
1 DeepMind AlphaZero, se https://robotnyheter.se/2017/12/30/deepmindsalphazero-besegrade-varldsledande-schack-ai-efter-bara-fyra-timmars-traning/ (besökt 2019-11-25). 2 För drygt fyra år sedan blev AI-boten Sophia medborgare i staten Saudiarabien, se https://www.idg.se/2.1085/1.691558/robot-far-medborgarskap (besökt 201912-26). Roboten har därefter sagt sig att vilja ha barn, se https://www.nyteknik.se/ popularteknik/roboten-sophia-fick-medborgarskap-nu-oppnar-hon-for-att-skaffabarn-6886401 (besökt 2019-12-26).