Värdet av en stabil praxis och behovet av en omläggning av praxis
En studie av HD:s och HFD:s plenifall
Av professor LARS HEUMAN
Det är möjligt att prejudikatinstanser någon gång avstår från att göra behövliga praxisändringar på grund av plenireglernas krav på att samtliga justitieråd ska medverka vid en tungrodd beslutsprocess. Det kan finnas ett påtagligt behov av att de högsta instanserna avviker från tidigare prejudikat genom förtydliganden och tillägg som är oförenliga med dessa prejudikat. Om detta ändringsbehov inte blir tillgodosett kommer en äldre och oklar praxis att kvarstå. Stabilitetsmålsättningen och kravet på förutsebar rättstillämpning utgör inte skäl för att en oklar praxis ska förbli oförändrad. Utvecklingen mot utförligare och mera komplicerade domskäl i prejudikat som avser svårlösta rättsfrågor medför en risk för att antagna rättsgrundsatser och lagtolkningar inte blir lämpliga i alla avseenden. Det uppkomna ändringsbehovet kan i ökad utsträckning komma att tillgodoses genom tillkomsten av vanliga prejudikat.
1 Inledning
Syftet med de högsta instansernas prejudikat är att lämna vägledning om hur lagregler ska tolkas. Därmed skapas förutsebarhet. Häri ligger att prejudikatväsendet bygger på en stabilitetsmålsättning. Praxisändringar bör helst undvikas. De högsta instansernas principiella uttalanden kan emellertid efter någon tid framstå som otidsenliga, olämpliga eller rent av felaktiga. Det kan finnas ett starkt behov av att prejudikatinstanserna ändrar principiella uttalanden eller förtydligar en svårförståelig omfattande praxis. Ändringsmöjligheterna kan bero på om det föreligger ett starkare eller endast ett svagare behov av en praxisomläggning. För möjligheterna att förnya en äldre praxis är det vidare av betydelse om ändringen avser en rättsgrundsats med prejudikatverkan eller något annat principiellt uttalande från den högsta instansens sida. Av avgörande betydelse för möjligheterna att ändra praxis är också de beslutsformer som gäller för plenifall och vanliga prejudikat. Med stöd av pleniregler kan HD och HFD avvika från en antagen rättsgrundsats, men det krävs då att samtliga justitieråd medverkar då målet avgörs. På grund av den arbets- och tidskrävande beslutsprocessen vid plenarhandläggning är HD och HFD obenägna att avgöra rättsfrågor i plenum.1 Praxis ligger kvar oförändrad. Plenumreglerna får därmed ett
1 Prop. 1988/89:78 s. 53, Welamson och Munck, Processen i hovrätt och Högsta domstolen, Femte upplagan, Wolters Kluwer 2016, s. 167 och Calissendorff, SvJT 2017 s. 799.