Rättssubjektet för renskötselrätten enligt svensk rätt och reindriftsretten enligt norsk rätt*
Av postdoktor KRISTINA LABBA1
Sedan urminnes tider bedrivs samisk renskötsel i Sverige och Norge med grund i samiska traditioner och enligt nationella regler, och då främst genom bestämmelserna i den svenska rennäringslagen och den norska reindriftsloven. Rennäringslagens bestämmelser om renskötselrätten och reindriftslovens bestämmelser om reindriftsretten uppvisar både likheter och skillnader. Den största skillnaden berör siidan som är en traditionell samisk sammanslutning inom renskötseln. Enligt reindriftsloven är siidan ett rättssubjekt som bl.a. kan inneha rättigheter till särskilda betesarealer, medan den inte är ett rättssubjekt enligt rennäringslagen, trots att siidor även förekommer inom renskötseln i Sverige. Artikeln har en kritisk blick på rennäringslagen och argumenterar för att den svenska lagstiftaren bör reformera rennäringslagen och överväga att ta in bestämmelser om siidan i den.
1 Inledning
Enligt både svenska och norska regler utgörs ett rättssubjekt av en fysisk eller juridisk person som har förmåga att inneha särskilda rättigheter och skyldigheter. Rättssubjekten varierar och bestäms utifrån vilka rättigheter och skyldigheter det är fråga om.2 Denna artikel handlar om rättssubjekt inom renskötseln i Sverige och Norge och syftar till att undersöka vem som är rättssubjektet för renskötselrätten enligt svensk rätt respektive reindriftsretten enligt norsk rätt.3 Under-
* Denna artikel har genomgått kvalitetsgranskning genom s.k. peer review (granskning av jämlike). 1 Författaren arbetar som postdoktor vid Det juridiske fakultet, UiT Norges arktiske universitet. Artikeln bygger på hennes provföreläsning med temat ”Rettssubjektet for reindriftsretten etter norsk og svensk rett” som hölls i februari 2018 i förbindelse med försvarandet av doktorsavhandlingen som bär namnet ”Renskötselns interna organisering”. Labba riktar ett stort tack till biträdande professor Christina Allard och professor Kirsti Strøm Bull för värdefulla kommentarer på innehållet i artikeln. 2 Se om begreppet rättssubjekt i t.ex. B. Lehrberg, Praktisk juridisk metod, Iusté Aktiebolag, upplaga 9:1, s. 61; Knophs oversikt over Norges rett, Universitetsforlaget, 14. utgave, s. 25–26. 3 Begreppen renskötselrätt och reindriftsrett är båda samlingsbegrepp för en rad olika bruksrättigheter som har samband med utövandet av renskötsel, jfr 15–25 §§ Rennäringslag (1971:437); 19–26 §§ Lov om reindrift av 15. juni 2007 nr. 40 (reindriftsloven). Se mer om bruksrättigheterna i t.ex. C. Allard, Renskötselrätt i nordisk belysning, Makadam Förlag 2016, s. 11; K. Strøm Bull, Studier i reindriftsrett, Tano Aschehoug 1997, s. 34. De två begreppen beteckar även det ämne som samlar allehanda rättsfrågor om renskötsel inom den nationella rätten. Se mer om detta i t.ex. E. Torp, Renskötselrätten och rätten till naturresurserna, (ak. avh.)