Om hur de svenska domstolarna blev självständiga — eller om hur det egentligen var och senare blev!?
Av professor emeritus GÖRAN LYSÉN
”Det är min förhoppning att de läsare som är jurister skall få åtminstone någon injektion av historisk och kulturell identitetskänsla och det ökade självförtroende som möjligen kan följa därav. Vi jurister har ett arv att förvalta och försvara. Vi är inte maktens tysta skrivslavar.”
Stig Strömholm1
Vad gäller de svenska domstolarnas självständighet, så finns det en rad besvärande omständigheter, vilka underminerar dessas förtroende. Själva regeringsformen attraherar numera mindre kritik, utan felen finns på andra håll såsom i nämndemannasystemet, i domarnas karriärer via kanslihuset, i Domstolsverkets roll och i domarnas utbildning och klassiska bildning — vilka båda är väsentliga för domarnas oväld i en värld med agendasättande myndigheter förutom populistiska rörelser av diverse slag.
Det duger alltså inte att då börja uppfinna hjulet på nytt under varje domstolsförhandling, vilket kan undvikas med litet klassisk bildning. Att betydande förändringar måste till för att garantera domstolarnas självständighet och domarnas oväld framstår som välgrundat.
1 Inledning
Denna artikel är till en viss del en uppföljning av artikeln ”Om svensk domstols lagprövning m.m. — några reflektioner” (Lysén, SvJT 1989 s. 115), som var ett inlägg i dåtidens rättspolitiska debatt. Även denna artikel syftar främst till att skapa debatt. Sakförhållandena har angivits helt oförblommerade, och några s.k. utmaningar föreligger inte här utan blott och bart problem, när så verkligen är fallet. Med tanke på vissa hos ämnet närmare omständigheter har kritik och ordval stundtals blivit väl artikulerade — allt sett från en utomstående betraktares perspektiv av svenskt domstolsväsende. Alltså, enligt Terentius — Homo sum: humani nil a me alienum puto och Cicero: Natura inest in mentibus nostris insatiabilis quaedam cupiditas veri videndi, men enligt Tertullianus gäller dock: ”Cum odio sui coepit veritas. Simulatque appa-
1 Förord i Lag och Lyra, Essäer om rättsvetenskap som humanistisk disciplin, Iustus 1989.