(Konkurs)gäldenärens avtal utifrån ett företagsekonomiskt perspektiv
Av doktoranderna JONATAN SCHYTZER och OLOF WADELL1
Inom EU är en första omfattande harmonisering av den materiella insolvensrätten nu på väg. I juni 2019 antogs rekonstruktionsdirektivet. I regeringens utredningsdirektiv har det givits mandat att ta ett samlat grepp om (konkurs)gäldenärens avtal; frågan ska inte bara utredas avseende rekonstruktion utan också beträffande konkurs. Gäldenärens avtal har varit föremål för ett antal utredningar. Det har föreslagits att konkursboet ska ges en tvingande inträdesrätt i gäldenärens avtal. Utredningarna utgår från en viss syn på parternas relation och beaktar endast vissa av de inblandades intressen. I den här artikeln vill vi påvisa att diskussionen kan breddas genom att företagsekonomisk forskning om affärsrelationer beaktas.
Avstamp
Sent omsider har EU-rätten vunnit insteg i den (allmänna) materiella insolvensrätten. I juni 2019 antogs EU-direktiv 2019/1023 om ramverk för förebyggande rekonstruktion m.m. (rekonstruktionsdirektivet).2 Rekonstruktionsdirektivet innehåller bland annat ett ramverk för förebyggande rekonstruktion. Det avviker på flera avgörande punkter från vad som föreskrivs i vår nu gällande lag om företagsrekonstruktion. Bland annat innehåller direktivet regler som innebär att rekonstruktionsgäldenärens medkontrahent inte ska få använda avtalsvillkor som ger densamma rätt att häva avtal av det skälet att gäldenären ansöker om rekonstruktion. Samtidigt som direktivet anger ett antal minimikrav lämnar det ett stort utrymme för medlemsstaterna att utforma sina egna regelverk.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta ställning till hur direktivets regler ska implementeras. I utredningsdirektiven påbjuds att ett samlat grepp tas om gäldenärens avtal vid insolvens. Det är alltså
1 Jonatan Schytzer är doktorand i civilrätt vid Uppsala universitet. I sin forskning undersöker han frågan om fordrans uppkomst inom insolvensrätten. Olof Wadell är doktorand i företagsekonomi vid Uppsala universitet. I sin forskning undersöker han affärsrelationer före, under och efter konkurs. Ett utkast till artikeln har presenterats på marknadsföringsseminariet vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Författarna vill rikta ett varmt tack till deltagarna för deras kommentarer. De vill även tacka professor Virpi Havila, docent Magnus Strand, jur.dr Oskar Mossberg och jur.dr Marek Keller för deras konstruktiva kommentarer. 2 Den fullständiga benämningen på direktivet lyder: Europaparlamentets och rådets direktiv 2019/1023 av den 20 juni 2019 om ramverk för förebyggande rekonstruktion, om skuldavskrivning och näringsförbud och om åtgärder för att göra förfaranden rörande rekonstruktion, insolvens och skuldavskrivning effektivare samt om ändring av direktiv (EU) 2017/1132.