Bedrägeri medelst tingsrätt?
Av biträdande juristen SIMON GÖRANSSON1
Då och då förekommer det att en ansökan om stämning rör anspråk som käranden vet är falska. Ibland kan också domstolen komma underfund med att ansökan rör ett uppsåtligen falskt anspråk. Ibland riktas sådana falska anspråk mot personer som redan har så många skulder att de aldrig skulle avge något svaromål. Civilprocessen är så starkt partsstyrd att domstolen verkar tvungen att ändå bifalla anspråket i tredskodom. Artikeln behandlar frågan om det ändå är möjligt att avvisa eller ogilla obestridda ansökningar om falska anspråk.
1 Inledning
Bedrägeri är ett brott som blivit allt vanligare på senare tid. En del bedrägerier sker med användning av de allmänna domstolarna. Det är inte så att de allmänna domstolarna på något sätt frivilligt medverkar till bedrägerierna, men RB:s regler kan göra det svårt att hindra pågående bedrägliga förfaranden.
Artikeln behandlar följande typsituation. Käranden väcker talan mot svaranden rörande ett avtal som käranden vet inte finns. Efter att tingsrätten utfärdat stämning får svaranden ett brev från tingsrätten. I dessa fall brukar svaranden vara en högt skuldsatt person som har svårt att värja sig — om han eller hon över huvud taget inser att kärandens anspråk är felaktigt. Istället kanske svaranden ignorerar domstolsprocessen i tron att anspråket bara är en bland många legitima skulder på grund av att brevet kommer från tingsrätten; svaranden kanske t.o.m. inte ens öppnar brevet pga. skamkänslor såsom i NJA 2018 s. 816.2 Förfarandet utgör med all sannolikhet bedrägeri enligt 9 kap. 1 § första stycket brottsbalken (1962:700) eftersom käranden orsakar svaranden en osann tro, som i sin tur leder till en förmögenhetsöverföring genom att käranden på grund av en lagakraftvunnen tredskodom får en fordran mot svaranden.3 När tredskodomen vinner laga kraft föreligger i alla fall beaktansvärd fara för slutlig förlust hos målsäganden.4
1 Verksam vid Gernandt & Danielsson Advokatbyrå. Författaren tackar hovrättsfiskalen Oskar Nyqvist för granskning och kommentarer. 2 NJA 2018 s. 816 p. 8. 3 Se Jareborg, N., Friberg, S., Asp, P., och Ulväng, M., Brotten mot person och förmögenhetsbrotten, 2 uppl., Iustus 2015, s. 219–220. 4 Se och jfr NJA 1947 s. 634. Om inte annat utgör förfarandet försök till bedrägeri. De speciella problemen med processbedrägerier gör sig inte gällande här eftersom det inte är domaren som vilseleds (jfr Wallén, P.-E., Om processbedrägeri, I: Festskrift tillägnad Karl Olivecrona, Lejman, F., Strömberg, H., Wallén, P.-E., och Norbeck, L. (red.), P.A. Norstedt & Söner 1964, s. 670). Det straffrättsliga perspektivet på brukande av osann tredskodom behandlas av NJA 1991 s. 456 och Löfmarck, M., HD: En tredskodom kan inte vara sann eller osann i brottsbalkens mening, JT 1991– 92 s. 325.