Avtalsbrott och skadestånd — skuldprincipen i svensk avtalsrätt
Av jur.dr JOHAN ADESTAM och docenten NIKLAS ARVIDSSON1
Sedan länge är skuldprincipen den rådande huvudregeln i svensk rätt i fråga om skadestånd till följd av avtalsbrott. Detta innebär att svensk avtalsrätt bygger på ett oaktsamhetskrav. Det skriver författarna i denna replik till
Christina Ramberg (SvJT 2020 s. 589).
1 Inledning
Avtalsbrott är inte ett tillräckligt villkor för skadeståndsskyldighet. Ibland bejakar och ibland förnekar rättsordningen en rätt till skadestånd av den som brutit mot ett avtal. Därmed uppstår frågan under vilka villkor avtalsbrott aktualiserar skadeståndsskyldighet. Flera villkor måste vara uppfyllda för att skadestånd ska utgå. Det måste föreligga ett giltigt avtal. Avtalsbrottet måste ha orsakat en ersättningsgill skada och skadan måste uppvisa en tillräcklig närhet till avtalsbrottet uppfattat i termer av adekvans och normskydd.2 Om avtalsbrottet beror på omständigheter som konstituerar force majeure utgår som huvudregel inte skadestånd och under vissa förutsättningar utgår skadestånd inte heller om avtalsbrottet orsakats av omständigheter som ligger utanför den avtalsbrytande partens kontroll utan att nödvändigtvis utgöra force majeure.
En särskild och under senare tid omdiskuterad fråga är om skadeståndsskyldighet dessutom förutsätter oaktsamhet eller uppsåt hos den avtalsbrytande parten (A).3 Om så är fallet går A fri från skadestånd om A trots erforderlig aktsamhet orsakat sin medkontrahent skada genom ett avtalsbrott. Detta skulle följaktligen innebära ett snävare skadeståndsansvar i jämförelse med ett rättsläge enligt vilket force majeure eller kontrollansvar vore de enda befrielsegrunderna. A skulle inte bara vara befriad om avtalsbrottet beror på omständigheter som ligger utanför dennes kontroll, utan även när avtalsbrottet beror på omständigheter som ligger inom dennes kontroll, under förutsättning att A agerat aktsamt.
1 Adestam är jur.dr och lektor vid Örebro universitet. Arvidsson är docent i civilrätt och lektor vid Lunds universitet. 2 För att en skada ska vara ersättningsgill krävs enligt NJA 2016 s. 900 att den rör den skadelidandes ”avtalsintresse”, se p. 33. 3 Se härom bl.a. J. Ramberg och C. Ramberg, Allmän avtalsrätt, Norstedts, 11 uppl., 2019, s. 261–266, B. Bengtsson, Om allmänna skadeståndsrättsliga principer, JT 2017– 18 s. 267, J. Herre, Köprättens divergerande innehåll, SvJT 100 år. Festskrift, 2016, s. 57 f. och B. Bengtsson, H. Ullman och S. Unger, Allehanda om skadestånd i avtalsförhållanden, Jure, 3 uppl., 2019 s. 21 och 26 f.