Utländska surrogatarrangemang — en intressekonflikt omöjlig att lösa?
Av biträdande juristen MICHAELA WINGLYCKE
Surrogatmoderskap är inte tillåtet i Sverige, men det är inte uttryckligen förbjudet att anlita en surrogatmoder utomlands. Att barn blir till inom ramen för s.k. surrogatarrangemang är därför en verklighet som svensk rätt måste förhålla sig till. I hanteringen av detta uppkommer en motsättning mellan intresset av att markera mot kringgåendet av svensk lag och intresset av att erkänna familjerelationer. Därtill har män och kvinnor inte lika förutsättningar när det kommer till det rättsliga föräldraskapet efter ett utländskt surrogatarrangemang. Det vanligaste är att den tilltänkte fadern är barnets genetiske far och han kan därmed relativt lätt få det rättsliga faderskapet erkänt i Sverige, medan en genetisk tilltänkt mor måste adoptera.
1 En ökning av antalet utländska surrogatarrangemang som ett resultat av färre internationella adoptioner
Ofrivilligt barnlösa bosatta i Sverige har länge haft främst två möjliga alternativ: assisterad befruktning och adoption.1 Assisterad befruktning är ett samlingsnamn för metoder där könsceller hanteras utanför kroppen.2 De metoder som finns att tillgå inom ramen för svensk hälso- och sjukvård är insemination, där spermier hanteras utanför kroppen, och provrörsbefruktning, även kallat in vitro-fertilisering (IVF), där både ägg och spermier hanteras utanför kroppen.
I takt med tekniska framsteg har nya metoder utvecklats för att hjälpa ofrivilligt barnlösa.3 Samtidigt har samhälleliga normer och värderingar förändrats i både Sverige och andra länder, vilket har åtföljts av en förnyad syn på familj och föräldraskap.4 Ett exempel på denna utveckling är att assisterad befruktning i dag är en etablerad behandlingsform för ofrivilligt barnlösa. För att beviljas assisterad befruktning i Sverige förutsätts, enligt lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m., att det är kvinnan själv som bär och föder barnet. Det är alltså inte tillåtet för hälso- och sjukvårdspersonal att utföra en assisterad befruktning som involverar en så kallad surrogatmoder.5 Surrogatmoderskap innebär att en surrogatmoder bär och föder ett barn med avsikten att efter barnets födsel överlämna barnet till de
1 SOU 2016:11 Olika vägar till föräldraskap s. 98. 2 Prop. 2017/18:155 Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap s. 25. 3 SOU 2016:11 s. 98. 4 Dir. 2020:19 Utökade möjligheter att göra utländska föräldraskap gällande i Sverige s. 2. 5 SOU 2016:11 s. 361 f.