Notiser
Baltutlämningen och dess juridiska sida
Inledning
För 75 år sedan, den 25 januari 1946, inträffade vad som betecknats som en skamfläck i svensk utrikespolitik och diplomatisk historia. Beslutet om utlämning av baltiska flyktingar till Sovjetunionen var förhastat. Såväl samlingsregeringen som den följande socialdemokratiska regeringen hade tid och möjlighet att återkomma med ett konstaterande att folkrättslig åtskillnad behövde göras mellan de olika nationaliteter som begärts utlämnade. Man förbisåg ett juridiskt tolkningsutrymme som den sovjetiska framställningen öppnade för.
Baltutlämningen har tidigare behandlas i denna tidskrift av diplomaten jur.dr Rolf H. Lindholm.1 Följande text har ett annat fokus. Den är mindre detaljerad i sin bakgrundsbeskrivning men lyfter fram de politiska aktörernas juridiska argument i regeringskretsen, riksdagen och utrikesnämnden, i synnerhet vad gäller den folkrättsliga problematiken.
Utlämningsbeslutet i juni 1945
I maj 1945 avslutades det andra världskriget genom ett antal stillestånds- och kapitulationsavtal på olika fronter, bland annat i Reims den 7 maj och i Berlin den 8 maj. De allierade hade kommit överens om att tysk militär på flykt skulle återsändas till den front de lämnat för att omhändertas av respektive ockupationsmakt. Den svenska samlingsregeringen, som godtog det allierade beslutet, mottog den 2 juni 1945 en begäran från Sovjetunionen om utlämning av flyktingar från tyska krigsmakten. Det rörde sig om cirka 2 700 tyska och österrikiska krigsdeltagare men också om soldater från andra stater som tvångsrekryterats (eller frivilligt anslutit sig) till Wehrmacht. Den svenska regeringen svarade positivt på den sovjetiska begäran genom en not den 15 juni. Den 31 juli ersattes samlingsregeringen av en rent socialdemokratisk regering. Per Albin Hansson fortsatte som statsminister och Östen Undén efterträdde diplomaten Christian Günther som utrikesminister.
Utlämningsbeslutet beträffande de drygt 2 000 tyska och 150 österrikiska soldaterna var inte kontroversiellt, men i mitten av november 1945 stod det klart att bland dem som skulle utlämnas ingick även cirka 150 balter, de flesta från Lettland, men även några från Estland och Litauen. Dessa balter befann sig nu i en utsatt situation. Deras hemländer hade, efter två decennier av självständighet, annekterats av Sovjetunionen 1940, ockuperats av Nazityskland 1941 och genom krigsslutet återigen införlivats med Sovjetunionen. Som färska sovjetiska medborgare och som flyktingar i tysk uniform kunde de betraktas som landsförrädare i Sovjetunionen. De riskerade därmed en negativ särbehandling jämfört med de tyska soldaterna, vars status som f.d. fientliga kombattanter var internationellt reglerad. Krigets lagar innehöll ett detalj-
1 Rolf H. Lindholm, Baltutlämningen och folkrätten, SvJT 1992 s. 449 ff. Tidigare hade Curt Ekholm kommit ut med den statsvetenskapliga avhandlingen Balt- och tyskutlämningen 1945–1946, 1–2 (Uppsala 1984) och författaren Per Olov Enquist med sin dokumentära roman Legionärerna (Stockholm 1968). I det följande kommer också att hänvisas till Osvald Freivalds kommenterade dokumentsamling De internerade balternas tragedi i Sverige år 1945–1946 (Stockholm 1968), den senare utgiven av Lettiska föreningen Daugavas Vanagi.