Kan en av bostadshyresgäst begärd avflyttningsersättning vara otillåten svarthandel med hyreskontrakt?
Av advokaterna jur.dr ADRIANA KRZYMOWSKA LARSSON, jur.dr AMELIA KRZYMOWSKA och jur.dr ANTONIA KRZYMOWSKA1
Det har blivit vanligare att hyresavtal avslutas mot att hyresgästen kompenseras med en s.k. avflyttningsersättning. Även om detta många gånger kan vara såväl effektivt som eftersträvansvärt innebär det att hyresrätter ges ett ekonomiskt värde på ett sätt som inte är avsett. Detta är problematiskt utifrån befintliga regelverk om förbud mot svarthandel med hyreskontrakt och ger anledning att ifrågasätta bruksvärdessystemet som hyressättningsmodell.
1 Inledning
Om en hyresvärd säger upp en bostadshyresgäst som motsätter sig avflyttning så är den normala gången att ärendet prövas i hyresnämnd (om förlängningstvist) eller tingsrätt (om förverkandetvist). En sådan process kan bli kostsam och ta lång tid.2 En praktisk lösning som tillämpas ganska ofta är att bostadshyresgästen erbjuds en avflyttningsersättning i gengäld mot att lämna lägenheten. Beloppet är tänkt att ersätta möjliga flyttkostnader och eventuella omintetgjorda investeringar i möbler eller lägenheten. Detta tillvägagångssätt har främst förekommit i Stockholms innerstad, men har med åren spridits och närmast kommit att likna ”utköp” av hyresgästen genom vilket hyresgästen erhåller en ersättning som många gånger överstiger faktiska kostnader. Ur hyresvärdsperspektivet har dessa utköp motiverats av en vilja att undvika tvister. Hyresgäster använder argumentet att ersättningen ska motsvara alternativkostnaden att förvärva annat boende så som bostadsrätt. En hyresgäst som exempelvis bl.a. vandaliserar servicefordon som kommer till fastigheten kan alltså (för det fall hyresvärden vill säga upp kontraktet) begära ersättning motsvarande kostnaden för en bostadsrätt i närområdet till hyresobjektet och hyresvärden står inför frågan att betala avflyttningsersättning eller betala för att ta tvisten.3 Ju mer infekterat hyresförhållandet är desto större är incitamentet för hyresvärden att betala hög ersättning för att ”slippa
1 Vi vill rikta ett varmt tack till prof. emeritus Bertil Bengtsson som läst och lämnat värdefulla synpunkter på ett tidigare utkast till denna artikel. 2 I förfarandet i hyresnämnden finns ingen generell rätt till ersättning för rättegångskostnader och ärendena kan överklagas till hovrätten utan att det krävs prövningstillstånd. 3 Exemplet baserar sig på ett verkligt fall i vilket det inte gick att bevisa att det var hyresgästen som vandaliserat fordonen, men där risken för fortsatt sabotage av hyresvärden bedömdes som överhängande om avflyttningsersättning inte betalades.