Om insolvens på grund av tvistiga skulder*
Av advokaten jur.dr MAREK KELLER1
Existensen och storleken av tvistiga skulder är inte sällan av avgörande betydelse för insolvensbedömningar som görs inom ramen för domstolsprocesser. Frågan hur tvistiga skulder ska hanteras i sådana bedömningar ger emellertid upphov till en rad tillämpningsproblem och rättspraxis har i den juridiska doktrinen sagts vara motstridig. I artikeln undersöks hur tvistiga skulder hanteras inom ramen för insolvensbedömningar, särskilt sådana som görs i processer om återvinning i konkurs och vid prövningen av konkursansökningar.
1 Introduktion
Det brukar i den juridiska doktrinen framhållas att förutsebarhet och rättssäkerhet har stor betydelse för näringslivet vad gäller sak- och insolvensrättsliga frågor.2 Detta beror bland annat på att förutsebarhet möjliggör riskbedömningar vid kreditgivning och omsättningen i övrigt. Sådana riskbedömningar kan ta sikte på risken för att en gäldenär är eller kommer att bli insolvent och därmed också risken för att gäldenären ska försättas i konkurs enligt reglerna i 2 kap. konkurslagen (KL) eller risken för att avtal eller andra transaktioner ska angripas genom återvinning enligt 4 kap. KL. I kontrast till vad som sagts om vikten av förutsebarhet har det dock framhållits att tidpunkten för en gäldenärs insolvens oftast kan fastställas exakt först i efterhand.3 Det sistnämnda förhållandet har särskild relevans när insolvensen föranleds av tvistiga skulder. Medan en rättegång om en tvistig skuld pågår är det ofta förenat med svårigheter att göra en säker prognos om huruvida gäldenären kommer att åläggas betalningsskyldighet eller inte. Om skuldens existens är av en avgörande betydelse för gäldenärens ekonomi kan det därmed också vara vanskligt att bedöma om gäldenären ska anses vara insolvent eller inte samt om det exempelvis finns en påtaglig risk för konkurs eller återvinning enligt 4 kap. KL. I
* Denna artikel har genomgått kvalitetsgranskning genom s.k. peer review (granskning av jämlike). 1 Marek Keller är partner på CMS Wistrand i Stockholm och åtar sig regelbundet uppdrag som konkursförvaltare. 2 Jfr t.ex. uttalande av Lindskog, i Högsta domstolen och den kommersiella rätten, JT 2002–03, s. 72 not 13 och jfr även angående sakrätten i Zetterström, Sakrättens fyra huvudfall, 5 u., 2019, s. 84. Jfr även Keller, Konkurs och process, 2020, s. 80 f. 3 Se exempelvis Edgren, Obestånd — vad är det?, Balans nr 7, 1979, s. 4. Se särskilt följande citat, a. st.: ”En konkursgäldenärs vandring mot obeståndet är att likna vid en tågresa då man sitter baklänges; man ser inte vart man är på väg, bara var man varit. Skylten som utvisar obeståndsstationen susar förbi och man ser den först när tåget passerat.” Se även Löfmarck, Gäldenärsbrott: Problem vid tillämpningen av straffbestämmelserna i 11 kap. brottsbalken, SvJT 1981 s. 81 ff, se s. 93 ff.