Gör två fel ett rätt?
— En analys om passivitet utifrån NJA 2018 s. 171
Av juristen WILLIAM SOMO1
NJA 2018 s. 171 är ytterligare ett rättsfall där Högsta domstolen har behandlat den avtalsrättsliga passivitetsläran. En genomläsning av domskälen ger emellertid vid handen att avgörandet är problematiskt i flera avseenden. I artikeln undersöks några av de frågor som rättsfallet ger upphov till.
1 Inledning
1.1 Bakgrund
Passivitet tillhör civilrättens ständigt återkommande teman. För den allmänna avtalsrättens del kan detta delvis antas bero på att lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (avtalslagen, AvtL) är i huvudsak kasuistiskt utformad (jfr 36 § AvtL). En central avtalsrättslig fråga är ju om en rättshandling har kommit till stånd. Uttryckligen reglerar lagen emellertid enbart en modell för avtalsslut, närmare bestämt avtalsslut genom utväxling av anbud och accept (se 1 kap. AvtL). En konsekvens av detta är att lagen utelämnar vissa frågor. Passivitet är just en sådan fråga som endast delvis behandlas i avtalslagen;2 generella bestämmelser om vad som utgör avtalsrättsligt relevant passivitet och rättsverkningarna av passivitet saknas. Obligationsrättskommittén ansåg att lagfästande av allmänna regler om passivitet svårligen kunde göras, och att ett allmänt uttalande om när bindande passivitet är för handen inte torde ha något värde.3 Förarbetsuttalandet torde i stor utsträckning ha giltighet än idag.
Mot denna bakgrund framstår det som naturligt att mycket av det som har lämnats oreglerat i avtalslagen i stället förtydligas av Högsta domstolen (HD) genom rättspraxis. Så har också skett. Sedan avtalslagens tillkomst har ett stort antal prejudikat tillkommit på området, även på senare tid.4 För några år sedan meddelade HD sitt avgörande i NJA 2018 s. 171 (”Leksaksaffären i Vimmerby”). I doktrinen har NJA 2018 s. 171 bara berörts i förhållandevis ringa omfattning och rättsfallet har således inte varit föremål för en mer ingående analys. Detta är förvånande med hänsyn till att HD i rättsfallet gick på tvärs med några av avtalsrättens
1 Artikeln är en bearbetad version av författarens examensarbete från vårterminen år 2024 (Uppsala universitet). Författaren vill rikta ett särskilt tack till professor Joel Samuelsson för värdefulla idéer och synpunkter vid författandet av examensarbetet. 2 Såvitt avser avtalsslut se särskilt 4, 6 och 9 §§. 3 Förslag till lag om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område, lag om avbetalningsköp m.m. avgivna den 31 januari 1914 (cit: Förslag, 1914), s. 59. 4 Se (förutom NJA 2018 s. 171) NJA 2017 s. 203, NJA 2017 s. 1195, NJA 2018 s. 127 och NJA 2022 s. 3.