NÅGRA SPÖRSMÅL ANGÅENDE STÄLLFÖRETRÄDARSKAP I RÄTTEGÅNG.
(ÅKE HASSLER: Om ställföreträdarskap i rättegång enligt svenskrätt. Lund 1920. Lindströms bokh. 8:o. 321 s. Kr. 12.00.)
AV
PROFESSOR E. KALLENBERG.
Avhandlingen, som av författaren utgivits för vinnande av juridisk doktorsgrad, har ej blott såsom prov i nämnda avseende godkänts utan jämväl förskaffat författaren docentur i processrätt vid universitetet i Lund. Att avhandlingen är förtjänstfull, framgår redan härav. Den delvis ganska ingående kritik, som jag i det följande ägnar några i avhandlingen behandlade spörsmål, är följaktligen icke uttryck för något underkännande från min sida av arbetet i det stora hela. Denna kritik är i främsta rummet att uppfatta så, att jag begagnar mig av ett lämpligt tillfälle att i tryck ingå i undersökning av frågor, som jag sedan länge haft anledning tänka på.
Sitt ämne har författaren disponerat på följande sätt. En utförlig dogmatisk inledning (44 s.) utgör början. De grundläggande begreppen och allmänna problemen inom ställföreträdarskapsläran äro här behandlade. Därefter följer en historisk inledning (s. 45 — 118), tillen huvuddel ägnad åt framställningen av rätt och rättsutveckling under 1600-talet. Bokens återstående och ansenligaste del (sid. 119 — 321) angår gällande rätt. Denna tredje avdelning är uppdelad i tre kapitel. I kap. 1 talas om ställföreträdarskapet i processrätten, i kap. 2 om den processuelle ställföreträdarens handling och i kap. 3 om rättsverkan av ställföreträdares processhandling. I kap. 2 skiljes vidare emellan och behandlas i olika underavdelningar: 1) handlingens innehåll, subjektets allmänna bestämningar; 2) rättegångsfullmäktigens habilitet. Kap. 3 inrymmer underavdelningarna: 1) behörighetens processuella betydelse; processhandlingar med behörighet och negotiorum gestio i rättegång; 2) behörighet för processhandlingar; och 3) konkurrens mellan processhandlingar av olika ställföreträdare samt förhållandet emellan parts processhandling och ställföreträdares.
Anmärkningar kunna enligt min mening med fog riktas mot systematiseringen i den huvudavdelning av arbetet, som handlar om gällande rätt. Låt vara att de synpunkter, som härvid varit bestämmande för författaren, skulle kunnat godkännas, därest uppgiften varit att skriva en inom privaträttens eller, kanske rättare, inom den allmänna rättslärans område fallande avhandling angående ställföre-