R. ERICH. Studier i internationell rättskipning. Lund 1943. Gleerup. 82 s. Kr. 3.50. — Skrifter utgivna av Fahlbeckska stiftelsen, XXXI.
I ett arbete med ovanstående titel har ledamoten av Fasta mellanfolkliga domstolen minister Rafael Erich sammanfört trenne uppsatser, som i utvidgad form återge innehållet av föreläsningar, hållna i Stockholm och Uppsala i oktober 1942. En stor del av framställningen är helt naturligt ägnad åt den institution, som förf. under de senare åren tillhört. Inom den internationella rättskipningen har den nya Haagdomstolen under tiden mellan de båda världskrigen intagit en central ställning, vartill någon motsvarighet tidigare icke funnits, och de erfarenheter, författaren varit i tillfälle att hämta såsom ledamot av denna domstol, liksom hans tidigare högt skattade insatser i arbetet på den internationella rättsordningens utveckling äro ägnade att skänka framställningen ett särskilt intresse.
I den första uppsatsen behandlar förf. organisations- och kompetensfrågor. Frågor av sistnämnda art ha inom den internationella rättskipningen som bekant vållat särskilt stora svårigheter, som gjort sig gällande såväl vid utformandet av metoderna för internationella tvisters lösande på rättslig väg, som när de internationella domstolarna haft att taga ställning till en konkret tvist. Orsaken härtill är ju den, att folkrätten ännu icke kommit därhän, att staterna äro skyldiga att underkasta sig domstols avgörande av sina inbördes tvister, och att staterna begagna sig av detta förhållande för att, när de ikläda sig förpliktelser att underkasta sig skiljedom, omgiva dessa förpliktelser med allehanda begränsningar. Icke ens tillkomsten av en fast internationell domstol har löst detta problem, ty även Haagdomstolens stadga står, som förf. framhåller, kvar på den ståndpunkten, att domstolens behörighet ytterst vilar på parternas samstämmiga vilja. Påfallande ofta har domstolen nödgats inleda sin handläggning av en tvist med ett ställningstagande till frågan, huruvida domstolen är behörig att upptaga målet till prövning. Domstolens behandling av dessa kompetensfrågor har följaktligen givit ett rikhaltigt material, som av förf. utnyttjats till belysande av de ofta ganska invecklade spörsmål, som i detta sammanhang framträtt. I samband härmed kommer förf. in på den omstridda frågan, huruvida domstolen har befogenhet att avgöra internationella intressetvister, och finner, att möjligheten, att domstolen skall kunna avgöra dylika tvister, icke kan principiellt avvisas. Förf.