Olika avgöranden i samma skattefråga i HD och RegRn. I NJA 1946 s. 106 ff refereras ett mål rörande åtal för överträdelse av föreskrifterna i förordningen d. 25 maj 1941 om varuskatt. Av referatet framgår följande: Sedan vid inspektion hos köpmannen E. A. Carlsson utrönts, att denne bedrivit tillverkning och försäljning av julgranskarameller under åren 1941—1943, påförde kontrollstyrelsen Carlsson varuskatt för nämnda tid med omkring 3,000 kr.; och då Carlsson bestred, att karamellerna varit skattepliktiga, meddelade kontrollstyrelsen förbud för honom att till dess skatten gäldats förfoga över den av honom tillverkade skattepliktiga varan. Härefter ställdes Carlsson under åtal vid Rådhusrätten i Alingsås för det han i strid mot förbudet förfogat över varan i fråga. Carlsson bestred bifall till åtalet; han gjorde därvid gällande bl. a. att verksamheten icke kunde falla in under den i tillämpningskungörelsen till förordningen om varuskatt upptagna bestämmelsen att — beträffande varor, avsedda att saluhållas i särskild förpackning, såsom flaskor, tuber, burkar el. dyl. — varans anbringande i förpackningen är att anse såsom skattepliktig tillverkning.
Rådhusrätten yttrade i sitt utslag:
Enär de av Carlsson tillverkade pappersomhöljena icke kunna anses vara att jämställa med sådan särskild förpackning varom talas i kungörelsen med vissa tillämpningsföreskrifter till förordningen om varuskatt,
och Carlsson således icke kan anses hava förfogat över skattepliktig vara av egen tillverkning,
prövar Rådhusrätten lagligt ogilla åklagarens talan.
Åklagaren anförde besvär över Rådhusrättens utslag, men Göta hovrätt fann ej skäl att bifalla besvären.
Sedan justitiekanslersämbetet fullföljt talan i målet, yttrade Högsta domstolen (JustR:n Forsberg, Grefberg och Nissen) följande:
Med hänsyn särskilt till användningen av de med åtalet avsedda — av ett pappersomhölje med en däri inlagd karamell bestående — s. k. julgranskaramellerna och till att priset å den inlagda karamellen är obetydligt i förhållande till priset å hela julgranskaramellen finner K. M:t julgranskaramellerna böra betraktas väsentligen som prydnadsföremål och icke vara hänförliga till de varuslag för vilka enligt 1941 års förordning varuskatt skall utgå;
och prövar K. M:t förty lagligt fastställa det slut hovrättens utslag innefattar.
JustR Dahlman, med vilken JustR Gyllenswärd förenade sig, anförde:
I målet är utrett, att Carlsson under hösten 1944 till olika kunder levererat av honom tillverkade — av ett pappersomhölje med en däri inlagd karamell bestående — s. k. julgranskarameller.
Oavsett att Carlsson icke själv tillverkat de inlagda karamellerna, måste varan anses skattepliktig enligt förordningen om varuskatt.