STEN E:SON EDLUND. Tvisteförhandlingar på arbetsmarknaden. En rättslig studie av två riksavtal i tillämpning. Akad. avh. Trelleborg 1967. Norstedts. 400 s. Kr. 54,00.
En känd engelsk jurist framhöll för en tid sedan som något för arbetsrätten — i jämförelse med andra motsvarande discipliner — särskilt karakteristiskt, att den i så hög grad är inriktad på tvistesituationer och metoderna för lösning av tvister. Detta har givetvis sin förklaring i att arbetstvister erbjudit särskilda sociala och ekonomiska problem med hänsyn till de öppna konflikternas skadeverkningar både för parterna själva och för tredje man liksom för samhället i dess helhet. Den modell som valts i vårt land för att komma tillrätta med dessa problem är att i görligaste mån förhindra öppna konflikter såvitt angår tvister som kan lösas domstolsvägen genom förbud att tillgripa stridsåtgärder i sådana fall. 1928 års kollektivavtalslagstiftning bygger på den huvudprincipen, och AD inrättades som specialforum för att ge kollektivavtalsparter ett instrument för snabb och sakkunnig lösning av tvister om tolkning och tillämpning av kollektivavtal. Möjligheten att tillgripa stridsåtgärder skall i huvudsak vara begränsad till tvister om utformningen av kollektivavtal, dvs. de viktigaste intressetvisterna. Med avseende särskilt på sådana finns förlikningsmannainstitutionen som ett serviceorgan med uppgift att befrämja fredliga uppgörelser.
Det är endast en oerhört ringa del av alla arbetstvister som föres till AD för avgörande. De allra flesta bilägges genom förhandlingar på det lokala planet, med eller utan medverkan av fackliga funktionärer. En del tvister går till centrala förhandlingar på förbundsplanet. Lagen om arbetsdomstol 14 § stadgar att AD ej skall ta upp en tvist till prövning förrän parterna förhandlat om tvistens lösning, försåvitt sådan förhandling föreskrives i kollektivavtalet. Sådana föreskrifter finns praktiskt taget alltid i form av en förhandlingsordning, som i de flesta branscher, dock inte byggnadsbranschen, utgöres av huvudavtalets (Saltsjöbadsavtalets) kap. II. Denna förhandlingsordning avser alla slags tvister, både sådana som kan gå till AD och sådana som är av typen intressetvister, dock ej sådana som avser nya kollektivavtal (»lönerörelser»). Förhandlingsordningen kan därför sägas gälla tvister under löpande avtalsperiod.
AD:s rättskipning har varit föremål för vetenskapliga undersökningar, ehuru mycket ännu återstår att göra. Edlunds avhandling är något annat, en undersökning av det stadium i tvistehandläggningen, som ligger närmast före eller under AD, nämligen förhandlingarna på det centrala planet inom verkstads- och byggnadsfacken. Om AD sammanställes med HD, motsvararde centrala förhandlingarna närmast hovrättsförfarandet i den ordinarie instansordningen. Tvistematerialet är där redan kraftigt sovrat. Men det är fråga om en helt partsautonom tvistehandläggning, om än mer eller mindre »i skuggan» av AD, och från denna synpunkt är väl undersökningsföremålet närmast att jämföra med förlikningsverksamheten. Genom det varaktiga