Tidsbilder och minnen från Svea hovrätt
Av f. d. häradshövdingen EJNAR HÖRSTADIUS
Våren 1967, då det förflutit nästan jämnt femtio år från det jag började arbeta vid domstol, framkastades att jag, som under den tiden längre perioder tjänstgjort i Svea hovrätt och dessutom var ärftligt belastad i fråga om hovrätten, borde kunna berätta för SvJT:s läsare ett och annat om vad jag »hört och upplevat» på området, och efter någon tvekan satte jag mig då att nedskriva vad här följer.
Mina första kontakter med hovrättsmiljön i Stockholm datera sig från åren kring sekelskiftet, och det gäller upplevelser både i och utom hemmet på Östermalm. Historien börjar en vardagsmorgon i föräldrahemmet, och här kan jag anknyta till och konkretisera ett par iakttagelser av presidenten Harry Guldberg i hans så läsvärda bok »En domare ser tillbaka» (1966). Eftersom hovrättens sessioner pågingo kl. 10—2 utan måltidsrast, måste en hovrättsledamot inmundiga en stadig frukost — det berättas för övrigt om en av hovrättsherrarna, att han skulle ha biffstek före varje dag i hovrätten. Min far (»GWH», 1856—1934) intog alltså en ordentlig frukost kl. 8.45. När han sedan, efter en titt i tidningen, beredde sig på promenaden till hovrätten, tog han från hyllan ned sin höga hatt — kallades »storm» på den tiden — och under sönernas överinseende putsades den genom strykningar med en liten rödbrun plyschkudde. I rockfickan lades ett litet paket med ett par smörgåsar att avnjutas i hovrätten senare på dagen till ett glas vatten. Emellertid hade tidigare på morgonen följande inträffat. Det var ju otänkbart att en hovrättsledamot från och till hovrätten själv bar akter, som skulle studeras hemma; att på den tiden en officer i uniform bar ett paket var väl om möjligt än mer otänkbart. På Östermalm, där många hovrättsmän bodde, var det ordnat så, att en kvinna i äldre medelåldern var engagerad att hämta luntorna i det bruna papperet med snörena i de speciella hovrättsknutarna, som jag alltid funnit så tjänliga, när det gäller att hårt draga åt snöret kring ett paket. På eftermiddagarna buros luntorna hem av vaktmästare i hovrätten, och så skedde ännu under min assessorstid på 20-talet. Detta kvinnliga faktotum kallades »Luntlina», och det fick hon också veta därigenom att familjens yngsta vid samtal med henne använde »Luntlina» som tilltalsord.
För att Luntlina inte skulle behöva gå förgäves uppför de tre trapporna— hiss tillkom först långt senare — brukade min far, som aldrig ville besvära någon i onödan, i ett visst fönster mot gatan resa upp en tidning som stoppsignal. När Luntlina blev svag och låg på sjukhus tror jag att mer än ett hovrättsråd hälsade på sin gamla hjälpreda.
Genom bjudningar i föräldrahemmet, större och mindre, fick jag redan tidigt tillfällen att göra bekantskap med såväl hovrättsråd och justitieråd som också — vaktmästare i hovrätten. Att sistnämnda kategori här nämnes kanske förbluffar en yngre juristgeneration, men det erbjöds den tiden »extraknäck»